Volledig scherm
Directeur Laura van Geest van het Centraal Planbureau (CPB) en directeur Hans Mommaas van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteren hun analyses van de verkiezingsprogramma's. © ANP

Partijen met de billen bloot: CPB rekent door

Partijen kunnen veel roepen in verkiezingstijd. Je hoort constant wat ze gaan doen als je op hen stemt. Wat ze daarvoor laten, dat hoor je vandaag. Het Centraal Planbureau (CPB) vraagt namelijk ieder jaar aan alle partijen hoe ze al die mooie plannen denken te gaan betalen. 

Een Euro kan maar een keer worden uitgegeven en wat nu als cadeautje klinkt, kan later een financiële strop opleveren. Het CPB is streng en hard, maar wel voor iedere partij even streng en even hard. Nieuw dit jaar is dat het CPB voor het eerst kijkt naar wat de politieke voornemens voor ongelijkheid teweeg brengen. Dat is een lang gekoesterde wens van meerdere partijen. 

Volgens de directeur van het CPB Laura van Geest is het grote voordeel van het meten van ongelijkheid dat partijen de mensen niet meer op water en brood kunnen zetten om hun plannen te kunnen betalen. Als partijen hun uitgaven afdekken door het verschralen van uitkeringen, dan zie je de inkomensongelijkheid oplopen. Het meest opvallende is dat er in maart echt wat te kiezen valt.

Keuzes
Onze economieredacteuren zetten vijf belangrijke keuzes voor je op een rij. Sander van Mersbergen stelt de vraag of we willen groeien of gelijker aan elkaar willen worden. Annemieke van Dongen legt de plannen voor natuur, energievoorziening en leefomgeving onder de loep. David Bremmer kijkt naar het effect van jouw stem op werkloosheid en Natasja de Groot naar welke politieke partijen ruimte maakt voor echte vernieuwers op de markt tussen gevestigde bedrijven. Peet Vogels vraagt zich af of het gedraai aan de knoppen van het ouderenbeleid wat oplevert.