Volledig scherm
© anp

SP wil enorme nivelleringsslag maken

VerkiezingenDe plannen van de Socialistische Partij zorgen de komende kabinetsperiode voor ruim 160 duizend minder werklozen, blijkt uit nog vertrouwelijke cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). De SP komt daarin naar voren als een moderne Robin Hood die miljarden euro's van rijken en bedrijven wil afpakken om daarmee banen te scheppen en mensen met lagere inkomens meer te besteden te geven.

De socialisten investeren met een nationaal plan bijna 30 miljard euro in de economie. Zo brengt de partij van Emile Roemer de btw op goederen en diensten terug van 21 naar 19 procent (kosten: 4,1 miljard) en wordt er geïnvesteerd in tienduizenden banen in de zorg (kosten personeelsnorm in de zorg: 1,9 miljard).

Door het SP-programma zal de werkloosheid volgens het CPB in 2021 zijn gedaald tot 3,7 procent van de beroepsbevolking (nog 5,4 procent afgelopen december). Dat is een vergelijkbaar niveau met 2008, net vóór de laatste crisis van start ging.

De maatregelen werken enorm nivellerend. De miljardenrekening komt namelijk te liggen bij de multinationals, belastingontwijkers en zware vervuilers. Zij krijgen het fiscaal een stuk zwaarder. Net als de hogere inkomens, die de invoering van de inmiddels bekende miljonairsbelasting tegemoet kunnen zien.

Volledig scherm
© Phil Nijhuis

ZorgFonds
Al eerder werd duidelijk dat de Socialistische Partij een Nationaal ZorgFonds in wil voeren en de verzekeraars wil afschaffen, het eigen risico graag ziet verdwijnen en de AOW-leeftijd wenst te verlagen tot 65 jaar. Het minimumloon en de uitkeringen moeten omhoog met 10 procent.

Verder steekt de SP de komende jaren extra geld in onderwijs en veiligheid: politie en justitie krijgen meer middelen om misdadigers te pakken - en te bestraffen. Ook komen er meer wijkagenten, marechaussees, rechters, maar ook financieel rechercheurs om fraude op te sporen.

Begrotingsoverschot
Ondanks meer inkomsten en lagere uitgaven aan uitkeringen resteert een klein begrotingsoverschot van 0,6 procent in 2021, een lager getal dan wanneer het huidige beleid wordt voortgezet. De staatsschuld loopt sneller terug met ruim 8 procentpunten en de economische groei belandt iets hoger dan nu voorzien op 1,9 procent.

De SP heeft altijd geroepen dat het huidige kabinet een verkeerde beslissing heeft gemaakt door in crisistijd te bezuinigen, met als enig doel de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Volgens de partij is een 'inhaalslag' nodig om de ongelijkheid in de samenleving te verminderen.

Het CPB komt donderdag met de complete set cijfers van bijna alle politieke partijen naar buiten. Dan is ook een financiële vergelijking mogelijk van de inspanningen die de partijen doen in hun verkiezingsprogramma's. Alleen de PVV, 50Plus en de Partij voor de Dieren laten geen doorrekening uitvoeren.

Volledig scherm
© ANP