Gilbert succesvol vanuit vroege vlucht in zware rit door Baskenland

VueltaPhilippe Gilbert heeft vanuit een vroege vlucht de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De 37-jarige Belg van Deceuninck-Quick Step reed op de steile Alto de Arraiz (top op zeven kilometer van de finish) weg bij zijn medevluchters en kwam solo aan in Bilbao, Baskenland. Primoz Roglic verdedigde zijn rode leiderstrui met succes.

Het duurde ontzettend lang voordat de vroege vlucht wist weg te rijden in de etappe door het Baskenland van ruim 171 kilometer van Navarra naar Bilbao. Pas na ruim honderd kilometer wisten negentien renners weg te rijden, waarna in het peloton het slot op de deur ging.

De kopgroep, met onder andere Valerio Conti, Tosh van der Sande, Nikias Arndt (al winnaar van een rit in deze Vuelta) en Gilbert waren mee. Het peloton met favorieten gaf de vluchters een voorsprong van zo'n vijf minuten. In de finale wachtte echter nog wel drie korte, maar relatief steile beklimmingen van 3e categorie.

Op die klimmetjes spatte de kopgroep uiteen. Felix Grossschartner pakte vlot veertig seconden voorsprong op de tweede van drie beklimmingen in de finale. Hij zag even later Tsgabu Grmay aansluiten, maar aan de voet van de supersteile laatste beklimming, de Alto de Arraiz (2,2 km aan 12,2% gemiddeld), was hun avontuur voorbij. Op die 'muur’ viel Gilbert aan: hij kreeg even de Spanjaarden Fernando Barceló en Alex Aranburu mee, maar bij een tweede versnelling van de 37-jarige Belg moesten de Spanjaarden passen.

Gilbert ging solo door en hield stand in de afdaling naar de finish in Bilbao. Hij pakte zo zijn zesde dagsucces uit zijn loopbaan in de Vuelta. Aranburu kwam als tweede binnen, vlak voor Barceló. Gilbert won eerder dit seizoen een rit in de Ronde van de Provence én Parijs-Roubaix, één van de vijf wielermonumenten.

Volledig scherm
Het peloton. © EPA
Volledig scherm
Het peloton. © BSR Agency
Volledig scherm
Gilbert in actie. © photo: Cor Vos
Volledig scherm
Gilbert viert zijn succes. © AFP

Weinig strijd bij toppers

Volledig scherm
Het peloton op een beklimming. © BSR Agency

Op de steile Alto de Arraiz kwam er weinig actie bij de favorieten voor de eindzege. Jumbo-Visma controleerde voor kopman én klassementsleider Roglic. Het was Miguel Ángel López die een aanval plaatste, maar 'Superman’ werd snel weer gegrepen.

In het klassement veranderde dus niets: Roglic blijft in het bezit van de rode leiderstrui, met 1'52 voorsprong op wereldkampioen Alejandro Valverde en 2'11 op nummer drie López. Nairo Quintana staat nog altijd vierde op drie minuten. Wilco Kelderman is de beste Nederlander in het klassement: hij staat tiende op 6'25 van de Sloveense leider.

Volledig scherm
Leider Roglic. © EPA

Wil je de wedstrijd nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug:

  1. Poll: kan Jumbo-Visma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Poll: kan Jum­bo-Vis­ma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Jumbo-Visma won met Primoz Roglic de Vuelta en daarmee stond de Nederlandse ploeg dit jaar in alle grote rondes (derde in de Giro met Roglic en derde in de Tour met Steven Kruijswijk) op het eindpodium. Volgend seizoen komt Tom Dumoulin de ploeg óók nog versterken. Kan Jumbo-Visma de komende jaren de dominantie van Team Ineos (met Chris Froome, Egan Bernal en Geraint Thomas) doorbreken? Stem hier op onze poll!