Volledig scherm
Rodetruidrager Primoz Roglic © photo: Cor Vos

Rit 12 Vuelta: Loodzware aankomst met absurde stijgingspercentages

De renners in de Ronde van Spanje krijgen op papier een ‘heuvelachtige’ rit voorgeschoteld. In werkelijkheid is met name het tweede deel van de 171 kilometer lange rit loodzwaar. Voor de klassementsrenners valt er veel te winnen, of te verliezen. 

De eerste 130 kilometer vandaag gaan waarschijnlijk volgens hetzelfde plot als zoveel ritten in deze Vuelta: een flinke kopgroep verdwijnt uit het zicht van het peloton en strijdt voor dagsucces. Kans van slagen is er zeker, in deze Ronde van Spanje is de ritoverwinning al gegaan naar een overblijver uit de vroege vlucht. 

Heel moeilijk wordt het tot de finale niet. Een klim van de derde categorie, Alto de Azázeta van 3,9 procent gemiddeld, is de enige uitdaging. Daarna wordt gedaald richting de finale die ergens doet denken aan een uitdagende rit in de Ronde van Baskenland, de Clásica San Sebastian of een andere heuvelklassieker.

Drie steile beklimmingen - er wordt gesproken over stukken van twintig procent - tekenen de laatste 35 kilometer van de 12de etappe. Op papier lijken ze stuk voor stuk mee te vallen, de beklimmingen zijn allemaal ingedeeld in categorie 3, maar ze zijn verschrikkelijk zwaar, vies en gemeen.

De eerste is de Alto de Urruztimendi met gemiddeld 9,2 procent aan stijging, daarna volgt de iets vriendelijkere Alto el Vivero met 7,7 procent gemiddeld en de laatste, de Alto de Arraiz, is met 12,2 procent bijna onmenselijk. 

Voor de klassementsrenners geeft het een uitgelezen mogelijkheid om elkaar te testen en verschil te maken. Wie niet de benen heeft, zal geparkeerd om zijn moeder roepen. Na de laatste top volgt een snelle afdaling van zeven kilometer waardoor het mogelijk is om uit handen van de achtervolgers te blijven. 

  1. Poll: kan Jumbo-Visma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Poll: kan Jum­bo-Vis­ma de Ineos-dominantie komende jaren doorbreken?

    Jumbo-Visma won met Primoz Roglic de Vuelta en daarmee stond de Nederlandse ploeg dit jaar in alle grote rondes (derde in de Giro met Roglic en derde in de Tour met Steven Kruijswijk) op het eindpodium. Volgend seizoen komt Tom Dumoulin de ploeg óók nog versterken. Kan Jumbo-Visma de komende jaren de dominantie van Team Ineos (met Chris Froome, Egan Bernal en Geraint Thomas) doorbreken? Stem hier op onze poll!