11 oktober: Brabantse boeren verzamelen zich bij het provinciehuis, waar de Provinciale Staten debatteren over de aanpak van stikstof. De ZLTO heeft boeren opgeroepen massaal bij het debat aanwezig te zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
11 oktober: Brabantse boeren verzamelen zich bij het provinciehuis, waar de Provinciale Staten debatteren over de aanpak van stikstof. De ZLTO heeft boeren opgeroepen massaal bij het debat aanwezig te zijn. © ANP

Beste Lezer - Beste boeren, scheer ‘dé media’ niet over één kam

ColumnDe woensdag voor Hemelvaartsdag is doorgaans een lauwe nieuwsdag, met een magere bezetting op de redactie en de meeste hoofden zijn dan al bij een lang weekend weg. Eén collega was dit jaar op die dag, 29 mei, al vroeg scherp. 

Om 11 uur zou de Raad van State uitspraak doen over de stikstofregeling die Nederland had verzonnen om de economie te laten draaien, ook bij kwetsbare natuur. ‘Dit kan heel groot nieuws zijn, met verstrekkende gevolgen', zei collega Frank van den Heuvel. Om 11 uur kwam dat arrest: de Raad van State vernietigde die hele (PAS-)regeling. Luttele minuten later had het ED dit praktisch als eerste nieuwsbron op de website, snel gevolgd met commentaren van direct betrokkenen. ‘Nu zeker inkrimping veestapel’ was de kop in de krant.