Volledig scherm
Lionel Messi, wordt dit zijn toernooi? © Getty Images

Wat je moet weten over Groep D: Argentinië, IJsland, Kroatië en Nigeria

In aanloop naar het WK zetten we dagelijks twee groepen uiteen. Na poule C is nu groep D aan de beurt, met Argentinië, IJsland, Kroatië en Nigeria.

De grote blikvanger in poule D is natuurlijk het Argentinië van Lionel Messi. De sterspeler is inmiddels 30 jaar en misschien is dit wel zijn laatste mogelijkheid om een WK naar zijn hand te zetten en die ene, ontbrekende prijs aan zijn ongekende palmares toe te voegen. Er zitten wat haken en ogen aan het elftal van de vicewereldkampioen, denk aan doelman Franco Armani (31) tussen de palen en een verdediging die niet tot de absolute wereldtop behoort. Maar het feit dat dit bijna een alles-of-niets-toernooi voor Messi wordt, maakt Argentinië op voorhand al één van de meest interessante teams van dit toernooi.

De Argentijnen lijken op papier ook zeker van één van de twee tickets voor de achtste finales. Daarachter wordt het spannend, met IJsland, Kroatië en Nigeria. Met name de Kroaten beschikken over een onderbelicht elftal. Nooit hoor je dat land tussen de outsiders, maar wat als zij vleugels krijgen? Met Mario Mandzukic, Ivan Rakitic, Luka Modric, Ivan Perisic, Mateo Kovacic en Dejan Lovren staat er een elftal met een voldoende kwaliteit om te pieken.

Volledig scherm
Luka Modric, Ivan Rakitic en Mario Mandzukic. Is Kroatië een outsider? © AFP
Volledig scherm
Ze zijn terug op het grote toneel: de fans van IJsland © REUTERS

En dan IJsland. Het land dat de harten veroverde bij het afgelopen EK, met haar frivole spel en de indrukwekkende manier van juichen. IJsland maakt haar debuut – net als vier geleden op het EK –en hoopt dat dat dit keer met net zoveel branie gaat als in 2016. Maar daarvoor zou de ploeg met onder anderen PSV’er Albert Gudmunsson ver boven zichzelf moeten uitstijgen. Welgesteld zou het een wonder zijn als een land met evenveel inwoners als de stad Utrecht zich plaatst voor de achtste finales van het WK.

Ook Nigeria ruikt zijn kansen, al wordt die ploeg vooralsnog vooral geroemd om haar fraaie tenues in plaats van haar indrukwekkende spel. De WK-voorbereiding liep uit op een deceptie met voornamelijk nederlagen (2-1 tegen Engeland, 1-0 tegen Tsjechië) en een gelijkspel tegen het nietige Congo (1-1). Maar hoe vaak heeft de historie niet uitgewezen dat zo’n oefencampagne niets zegt over het toernooi zelf?

Prognose: Argentinië en Kroatië bereiken de achtste finale.
Niet de meest spannende prognose, maar wij zien IJsland en Nigeria niet in staat om te stunten in poule D. Argentinië en Kroatië zitten kwalitatief dermate boven het niveau van die twee dat een verrassing in onze ogen niet voor de hand ligt.

Programma
16 juni, 15.00 uur: Argentinië - IJsland
16 juni, 21.00 uur: Kroatië - Nigeria
21 juni, 20.00 uur: Argentinië - Kroatië
22 juni, 17.00 uur: Nigeria - IJsland
26 juni, 20.00 uur: Nigeria - Argentinië
26 juni, 20.00 uur: IJsland - Kroatië

Volledig scherm
De geroemde shirts van de Nigerianen © Getty Images