Volledig scherm
© AP

WK 2026: KNVB verkiest Marokko boven Noord-Amerikaans bid

De KNVB zal morgen op Marokko als organisator van het WK 2026 stemmen. Dat meldt de voetbalbond. Daarmee verkiest de KNVB het Marokkaanse bid boven dat van de Verenigde Staten, Canada en Mexico. 

,,We voelen ons verbonden met Afrika en Marokko", zegt bondsvoorzitter Michael van Praag, die samen met secretaris-generaal Gijs de Jong de KNVB vertegenwoordigt tijdens het 68ste FIFA Congres in de Russische hoofdstad.

,,We willen iets terug doen voor al het mooie wat Afrika en Marokko ons Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren gebracht hebben", zegt Van Praag. ,,We tonen hiermee dankbaarheid voor wat Mike Obiku, Nwankwo Kanu, Kalusha Bwalya, Karim el Ahmadi, Hakim Ziyech, Ibrahim Afellay en alle andere spelers met Afrikaanse roots in ons voetbal hebben laten zien."

Het bid van de Amerikanen en de buurlanden heeft de voorkeur van FIFA-baas Infantino. Niet alleen omdat er al meer stadions klaar zijn, maar ook omdat een WK daar meer geld oplevert. ,,Toch kiest de KNVB voor Marokko'', zegt De Jong. ,,We kiezen hiermee ook voor loyaliteit aan een belangrijk deel van onze Nederlandse samenleving, namelijk aan de in Marokko wortelende gemeenschap. Die loyaliteit is een logisch gevolg van het streven van de KNVB naar diversiteit op alle fronten in onze samenleving. We zien het daarom naast een sportieve ook als een morele verplichting om voor Marokko te stemmen.’’

De voetbalbond vindt daarnaast ook dat het voor 'kleine landen' mogelijk moet zijn om grote toernooien als het WK te organiseren. ,,Voetbal moet bereikbaar zijn voor iedereen, voor alle landen en continenten", vindt Van Praag, ,,En ook letterlijk. Marokko is voor voetballiefhebbers eenvoudig bereikbaar vanuit ons land. Ook de afstanden binnen Marokko zelf zijn eenvoudig berijdbaar.

Volledig scherm
© AP