Volledig scherm
Pol van Boekel (links) en Danny Makkelie als videoscheidsrechter tijdens een test van de FIFA bij de oefeninterland Italië - Frankrijk. © RV - Fifa

Zes vragen en antwoorden: wat mag de videoscheids en wat niet?

Eén van de grootste innovaties tijdens het aankomende WK voetbal is het toepassen van een videoscheidsrechter tijdens alle wedstrijden. Wij testen jouw kennis van de Video Assistent Referee (VAR) aan de hand van zes situaties. Aan jou de vraag of je weet wat zijn bevoegdheden zijn.

Danny Makkelie is de vaste videoscheidsrechter van Team Kuipers tijdens het aankomende WK. Om de situaties helder te krijgen, noemen we Makkelie en Kuipers in de volgende zes beschrijvingen. Bekijk onder de situaties de juiste antwoorden.

Situaties

Volledig scherm
Björn Kuipers © Maarten Hartman

1. Het is minuut 60. Makkelie zit in zijn VAR-studio en ziet op de beelden van de broadcaster dat hij in de 53ste minuut een overduidelijke rode kaart heeft gemist. Natrappen. Mag hij, zeven minuten na het incident, Kuipers influisteren? Zodat Kuipers – als het spel stil ligt – naar de kant kan gaan om de beelden te bekijken en alsnog rood te trekken?

2. Met alle meetapparatuur zien Makkelie en zijn assistentie in de studio dat het een meter buitenspel is. En dat terwijl het spel ‘gewoon’ doorging en de aanval tot doelpunt werd gepromoveerd. Mag Kuipers het doelpunt afkeuren op advies van Makkelie zónder zelf op zijn scherm te kijken?

3. Terwijl Makkelie een situatie in het zestienmetergebied bekijkt, gaat het spel verder. De bal gaat uit, vervolgens wordt de inworp genomen. ‘Shit’, denkt Makkelie, dit is tóch een penalty. Mag deze nu alsnog worden gegeven door Kuipers op het moment dat het spel weer stil ligt?

4. Een tackle in het strafschopgebied, maar het is moeilijk te zien of het een strafschop is. Makkelie bekijkt de beelden en denkt van wel, Kuipers loopt naar het scherm en vindt het niks. Mag Makkelie, omdat hij meerdere camerastandpunten heeft, Kuipers overrulen en hem tegen zijn zin een penalty laten geven?

5. Honderd procent handsbal en strafschop, zegt Makkelie tegen Kuipers. Mag Kuipers daar op afgaan en de strafschop geven als hij het zelf niet gezien heeft?

6. Kuipers fluit voor een hoekschop, maar dat blijkt onterecht. Mag Makkelie Kuipers influisteren en aangeven dat het een doeltrap is?

Antwoorden

Volledig scherm
Hier zie je hoe de videoscheidsrechter lijnen kan trekken om te constateren of het buitenspel is of niet. © FIFA.com

1. Ja, dat mag. ‘Gewelddadig handelen’ mag altijd achteraf bestraft worden met de rode kaart. Maar mocht dat in het strafschopgebied gebeuren, is het niet zo dat er dan zeven minuten na het incident alsnog een penalty gegeven mag worden.

2. Ja, dat mag. De meetapparatuur is dermate secuur dat een scheidsrechter erop mag vertrouwen dat het advies van de VAR over buitenspel klopt.

3. Nee, dat mag niet meer. Kuipers had het spel stil moeten leggen voordat de bal weer in het spel werd gebracht. In die tijd had Makkelie de beelden moeten analyseren en had Kuipers naar de kant gemoeten om te oordelen of het een strafschop was.

4. Nee. De veldscheidsrechter blijft eindverantwoordelijk. Strafschopmomenten blijven vaak interpretatie. Wat Makkelie een strafschop kan vinden, kan Kuipers heel anders beoordelen. Hij beslist nadat hij de beelden heeft gezien.

5. Nee, hij moet zelf gaan kijken op het scherm. Op meetbare feiten mag Kuipers blind afgaan, zoals buitenspel. Zaken die interpretabel zijn als een rode kaart, strafschop of een handsbal, moeten altijd worden gecheckt door degene die uiteindelijk ook eindverantwoordelijk is: de veldscheidsrechter.

6. Nee. Al ziet Makkelie overduidelijk dat de beslissing niet klopt, hij mag er niks over zeggen. Het beoordelen van hoekschoppen zit (nog?) niet in het takenpakket van de VAR. 

Volledig scherm
Scheidsrechter Bjorn Kuipers (MR) poseert met videoscheidsrechter Danny Makkelie (L) en zijn vaste assistenten Sander van Roekel (R) en Erwin Zeinstra in aanloop naar het WK 2018 in Rusland © ANP