Oranje tijdens de laatste interland van 2019, de zege op Slovenië (4-1).
Volledig scherm
Oranje tijdens de laatste interland van 2019, de zege op Slovenië (4-1). © BSR Agency

Leeuwinnen-jaar in cijfers: 15 zeges, Miedema op dreef en WK-succes

Het succesvolle Leeuwinnen-jaar is na twintig interlands, waarvan gisteren tegen Slovenië (4-1) als afsluiter, ten einde. Een terugblik op 2019 aan de hand van vijf cijfers.

20

Jackie Groenen na haar goal in verlenging tegen Zweden in de halve finale van het WK.
Volledig scherm
Jackie Groenen na haar goal in verlenging tegen Zweden in de halve finale van het WK. © Pim Ras Fotografie

Oranje speelde in 2019 precies 20 interlands. Die zijn verdeeld over de Algarve Cup (3), oefenwedstrijden (4), WK-duels (7) en EK-kwalificatiewedstrijden (6). Liefst 15 keer boekten de Leeuwinnen een overwinning. Tweemaal eindigde een duel in een gelijkspel, waarvan de 0-0 tegen Zweden in de halve finale van het WK in Nederlands voordeel werd beslist in de verlenging door een goal van Jackie Groenen (1-0). Drie wedstrijden gingen verloren, tweemaal op de Algarve Cup en natuurlijk de WK-finale tegen de Verenigde Staten.

69

Vivianne Miedema maakt een koprol na haar tweede goal tegen Kameroen, waarmee ze all time topscorer van Oranje werd. Later zei ze dat de koprol een belofte aan haar broertje was.
Volledig scherm
Vivianne Miedema maakt een koprol na haar tweede goal tegen Kameroen, waarmee ze all time topscorer van Oranje werd. Later zei ze dat de koprol een belofte aan haar broertje was. © Pim Ras Fotografie

2019 is het jaar dat Vivianne Miedema (23) all time topscorer van de Oranjevrouwen werd. Na haar 2 goals gisteren tegen Slovenië (4-1) staat de spits van Arsenal op liefst 69 interlanddoelpunten. Ze verbrak het record van Manon Melis op het WK tegen Kameroen, toen ze haar 60ste doelpunt voor de Leeuwinnen maakte. In 2019 scoorde Miedema 16 keer voor Oranje. Slechts eenmaal scoorde iemand vaker in een kalenderjaar voor het Nederlands vrouwenelftal: Miedema zelf in 2017 (20 keer).

18

Oranje won ook in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd van 2019, onder meer door twee benutte penalty's van Sherida Spitse (l).
Volledig scherm
Oranje won ook in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd van 2019, onder meer door twee benutte penalty's van Sherida Spitse (l). © BSR Agency

De Oranjevrouwen zijn hard op weg naar het EK van 2021. Na 6 kwalificatieduels in 2019 heeft de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman nog altijd een volle score: 18 punten. In die wedstrijden werd liefst 28 keer gescoord en moest keeper Sari van Veenendaal slechts driemaal vissen. Oranje versloeg Turkije tweemaal (3-0; 0-8), Slovenië moest er eveneens tweemaal aan geloven met 2-4 en 4-1. Ook Rusland (2-0) en Estland (0-7) werden met machtsvertoon opzijgezet door het Nederlands vrouwenelftal.

(1)75

Vivianne Miedema, Sherida Spitse en Shanice van de Sanden (v.l.n.r.) vieren een doelpunt tegen Slovenië, in respectievelijk de 75ste en 175ste interland van Van de Sanden en Spitse.
Volledig scherm
Vivianne Miedema, Sherida Spitse en Shanice van de Sanden (v.l.n.r.) vieren een doelpunt tegen Slovenië, in respectievelijk de 75ste en 175ste interland van Van de Sanden en Spitse. © BSR Agency

Shanice van de Sanden en Sherida Spitse konden gisteren op de valreep nog een mooie interlandmijlpaal bijschrijven. Tegen Slovenië speelden ze respectievelijk hun 75ste en 175ste interland voor de Leeuwinnen. Spitse debuteerde op 31 augustus 2006 en scoorde 39 keer voor Oranje, waaronder twee penalty’s gisteren tegen Slovenië. Van de Sanden kwam tot achttien doelpunten. Met 175 interlands is de 29-jarige Spitse op ruime afstand recordinternational: Annemieke Kiesel-Griffioen volgt met 156 wedstrijden.

11

Het hoogtepunt van dit Leeuwinnen-jaar was natuurlijk het WK. De Leeuwinnen begonnen moeizaam, maar kregen geleidelijk de geest en behaalden knap de WK-finale tijdens de tweede deelname aan het mondiale eindtoernooi in de geschiedenis. Oranje scoorde 11 keer op het WK, verdeeld over Vivianne Miedema (3), Lieke Martens (2) en doelpunten van Jill Roord, Dominique Bloodworth, Anouk Dekker, Lineth Beerensteyn, Stefanie van der Gragt en Jackie Groenen.

Lieke Martens viert haar winnende doelpunt tegen Japan op het WK.
Volledig scherm
Lieke Martens viert haar winnende doelpunt tegen Japan op het WK. © Pim Ras Fotografie

Bekijk hieronder de nabeschouwing op het laatste duel van 2019 met Slovenië: