Alle artikelen uit het dossier "Bevrijding 75 jaar"
-
PREMIUM
Riet de Rooij vertelt over de periode dat Joods echtpaar onderdook op hun Eindhovense zolder
EINDHOVEN - Bij Riet de Rooij-Colet thuis woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog twee Joodse onderduikers op zolder. ,,Ik ben vaak bang geweest, tjonge jonge.”
-
PREMIUM
Frank Andriesse (68) wil gerechtigheid voor zijn grootouders: ‘Het lijkt één grote doofpot’
BEST - Frank Andriesse uit Best gaf mede de aanzet tot het onderzoek dat de gemeente Eindhoven doet naar onteigening van Joods onroerend goed in de Tweede Wereldoorlog. ,,De onderste steen moet boven.”
-
PREMIUM
Familieverleden in Nederlands-Indië; de ongemakkelijke stamboom van Peter le Cocq d’Armandville
HELMOND - Helmonder Peter le Cocq d’Armandville ontdekt pas laat dat hij óók afstamt van KNIL-militairen. Het houdt hem bezig, zeker rond de jaarlijkse Indië-herdenking van komende zaterdag. „Ik weet helemaal niet wat voor mensen dit waren.”
-
216.963 Brabanders vieren vandaag de bevrijding die zij 75 jaar geleden zelf meemaakten
Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Nederland officieel werd bevrijd van de Duitse bezetters, waardoor er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Brabant zijn er in totaal 216.963 ouderen die vandaag de bevrijding vieren die zij 75 jaar geleden meemaakten. Hoeveel van deze mensen wonen er in jouw gemeente?
-
Hoe vier jij vandaag de vrijheid? Stuur je foto in
Het is vandaag 75 jaar geleden dat heel Nederland bevrijd was. Een bijzondere dag dus, al helemaal omdat we het niet kunnen vieren zoals we dat waarschijnlijk gedacht hadden te doen door de coronacrisis. Geen festivals en activiteiten, maar thuis de vlag uithangen.
-
Bekijk: Taptoe op 20 mooie plekken in leeg Eindhoven
Op honderden plekken in het land klonk gisteravond even voor acht uur het Signaal Taptoe, dat traditiegetrouw de twee minuten stilte inluidt van de nationale dodenherdenking.
-
PREMIUM
Jan Terlouw: Ik zie nog de tranen van mijn moeder
,,Toen Nederland op 10 mei 1940 werd overvallen door het Duitse leger, was ik 8 jaar. Maar ik heb er een levendige herinnering aan. Het bombardement op Rotterdam, waar vrienden woonden. Vervolgens na vijf dagen het bericht dat ons land had gecapituleerd. Ik zie mijn vader nog zitten met zijn hoofd in zijn hand, ik zie nog de tranen in de ogen van mijn moeder. De zorg om de jongens uit het dorp die in het leger zaten, en van wie niet was gehoord of ze ongedeerd waren. Het is een maat voor het belang van de gebeurtenissen dat een 88-jarige zich dat 80 jaar later nog zo goed kan herinneren.
-
PREMIUM
Jan Berkers (86) uit Nuenen genoot van de oorlog: ‘Het was een geweldige tijd’
Jan Berkers uit Nuenen heeft alleen maar goede herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. ,,Voor een kind was het een mooie, spannende tijd.”
-
Lof voor historische rede koning: 'Adembenemend goede toespraak'
De historische toespraak van koning Willem-Alexander bij de Nationale Dodenherdenking is vol lof ontvangen. Hij sprak kritisch over de rol van zijn overgrootmoeder Wilhelmina. ,,Dit is iets dat mij niet loslaat’’, zei het staatshoofd. Die woorden zijn ‘moedig’ en ‘ontroerend’, zeggen prominenten.
-
PREMIUM
Toon (98) wilde zijn tank niet wassen: er stonden noodkreten aan dierbaren op
De capitulatie van de Duitsers vandaag precies 75 jaar geleden was voor veel Nederlanders één groot feest, maar oorlogsveteraan Toon Kramer (98) herinnert zich zijn zegetocht door het land met de Britse Polar Bears vooral als een onaangename, verwarrende dag. ,,We waren steeds op onze hoede want overal waar we kwamen zat de bezetter ook nog.’’