Aandelen Nederlandse banken onderuit, ondanks redding van Credit Suisse
De bankencrisis is nog niet voorbij. Ook na de redding van de Zwitserse bank Credit Suisse gingen de bankaandelen verder onderuit.
In Amsterdam gingen de koersen van banken en verzekeraars naar beneden. ING stond na een uur handelen bijna zeven procent lager, ABN Amro verloor zo’n vier procent. Later op de dag herstelden de koersen van de banken en verzekeraars.
Beleggers zijn geschrokken van de reddingsoperatie van Credit Suisse door UBS, die vooral ten koste gaat van aandeelhouders en beleggers die obligaties van de bank hebben. Houders van achtergestelde obligaties in Credit Suisse (CS) kunnen naar hun geld fluiten. Aandeelhouders zien de waarde van hun aandelen meer dan halveren.
De afgelopen week was het paniek op de aandelenmarkten. Aandelen van banken en verzekeraars gingen wereldwijd onderuit vanwege de vrees voor een nieuwe bankencrisis.
Banken omgevallen
Die angst ontstond toen in de VS kort na elkaar twee middelgrote banken omvielen. Toen daarna bleek dat ook CS, een grote internationale bank, in de problemen zat, greep de crisis harder om zich heen.
Volgens de Britse zakenkrant Financial Times haalden klanten vorige week tien miljard dollar per dag weg bij CS (9,3 miljard euro). Om te zorgen dat CS de klanten kon blijven betalen, kreeg de bank krediet van de Zwitserse centrale bank van 50 miljard dollar.
Maar zelfs dat was niet voldoende om het vertrouwen in de bank te herstellen. Vandaar dat afgelopen weekend koortsachtig gewerkt is aan een overname van CS door UBS, de bank waar voormalig ING-topman Ralph Hamers nu de baas is.
Drie miljard
UBS betaalt ruim drie miljard euro voor de overname. Dat lijkt een koopje, op de beurs was CS afgelopen vrijdag nog acht miljard euro waard. Maar UBS moet wel de eerste vijf miljard euro aan mogelijke verliezen voor zijn rekening nemen. Aandeelhouders UBS zijn niet blij met de deal. Het aandeel verloor 14 procent van zijn waarde.
De Zwitserse autoriteiten hoopten dat de snelle overname van CS voor rust op de financiële markten zou zorgen. Maar de onzekerheid onder beleggers blijft groot. Zeker nu blijkt dat aandeel- en obligatiehouders niet of nauwelijks gecompenseerd worden voor hun verlies.
Spaargeld is gegarandeerd
De centrale banken gaan intussen door met het nemen van maatregelen om een crisis af te wenden. Ook de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse centrale bank de Fed hebben gezegd banken van voldoende geld te voorzien, mochten ze in de problemen komen als klanten hun geld terugtrekken. Daarmee hopen de centrale banken een nieuwe run van spaarders op de banken te voorkomen.
Overigens geldt in de Europese Unie een garantie op spaargeld. Tot 100.000 euro is spaargeld, of geld op de lopende rekening, gegarandeerd. Als de bank failliet gaat krijgen spaarders die 100.000 euro terug. Met die garantie hopen de autoriteiten paniek onder spaarders te voorkomen.
Beleggers zoeken inmiddels alternatieven voor de bankaandelen. En zoals vaker in tijden van crisis zoeken ze hun heil in goud. Dat wordt gezien als een risicovrije belegging. De goudprijs ging vanochtend door de 2000 dollar per ounce (23,1 gram) heen.
Bitcoin
Opvallend is ook de koerssprong van bitcoin. Die cryptomunt is sinds de onrust uitbrak met 27 procent in waarde gestegen. Blijkbaar zien beleggers er nu een vluchthaven in. Wat ook meespeelt is dat veel cryptobedrijven hun geld hadden staan bij de inmiddels failliete Silicon Valley Bank. In eerste instantie leek het er op dat die cryptobedrijven hun geld kwijt zouden zijn. Maar de Amerikaanse regering heeft beloofd dat alle klanten hun geld terugkrijgen. Dat zorgde voor een opleving van de koersen van cryptomunten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
NXP en TU/e onderzoeken nieuwe generatie computerchips: ‘Daar waar het wilde westen begint’
Eindhoven -
update
Bank van oud ING-baas Ralph Hamers redt Credit Suisse, onrust financiële markten voorkomen
De financiële markten lijken weer gerust adem te kunnen halen: het noodlijdende Credit Suisse wordt overgenomen door Zwitserse concurrent UBS, geleid door Nederlander Ralph Hamers. UBS betaalt 2 miljard dollar (1,86 miljard euro), bevestigde de Zwitserse centrale bank zondagavond na berichtgeving in de Financial Times. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUMExclusief interview
Topman moet Jumbo weer ‘nederig’ maken: ‘Hard werken om gunst van de klant te behouden’
Van een omstreden WK-commercial tot de grootschalige fraudezaak waarin zijn voorganger Frits van Eerd een prominente rol speelde. Jumbo werd geteisterd door tegenslagen. Nu zwaait Ton van Veen al 100 dagen de scepter, als eerste baas van buiten de familie. Onder zijn leiding moet de supermarkt weer een sympathieke winkel worden. ,,Frits kon zelf handtekeningen onder sponsorcontracten zetten. Niet strafbaar, maar het maakt je wel kwetsbaar.’’ -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.
-
Met video's
Ryanair-topman Michael O'Leary voorspelt chaos: ‘Zomer vol geschrapte vluchten’
-
-
-
PREMIUM
Inspirerend: deze bedrijven hebben geen moeite om personeel te vinden en vast te houden
Veel werkgevers worstelen met het vinden en vasthouden van medewerkers. Het merendeel gebruikt nog altijd traditionele methodes, die niet goed meer werken. Staar je niet blind op een functieomschrijving maar kijk naar iemands vaardigheden, is volgens experts een oplossing. Sommige bedrijven brengen het al in de praktijk, zoals softwaregigant AFAS en verzekeraar ASR. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?