Volledig scherm
Hoofdkantoor van ABN Amro. © ANP

ABN Amro krijgt boete van 2 miljoen euro

updateABN Amro heeft een boete van 2 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Financiële Marken (AFM). De toezichthouder verwijt de bank bepaalde informatie niet tijdig openbaar gemaakt te hebben.

Het gaat om een artikel van Het Financieele Dagblad uit juli 2016, over het vertrek van toenmalig ABN Amro-topman Gerrit Zalm. De bank bleek toen al een heel eind op dreef te zijn met het zoeken naar een opvolger, maar kwam pas veel later met informatie naar buiten.

Beleggers moesten bijna twee maanden wachten op tekst en uitleg. ,,Deze informatie betrof voorwetenschap, die ABN Amro na het verschijnen van het FD-artikel openbaar had moeten maken”, aldus de financiële waakhond. De bank heeft dat nagelaten en op vragen naar aanleiding van het artikel geen commentaar gegeven.

De AFM vindt de overtreding ernstig en verwijtbaar. Daarmee heeft de bank het vertrouwen in de markt geschaad, schrijft de toezichthouder in een toelichting. Een woordvoerder van ABN laat weten dat de bank kennis heeft genomen van de boete. De financiële instelling bestudeert het besluit van de toezichthouder nog.

In een eerder commentaar aan de AFM stelde ABN onder meer dat de status van het hele proces in juli 2006 niet koersgevoelig was. Toen zou nog sprake zijn geweest van een soort voorbereidende fase. Zalm zelf zou tot begin september van dat jaar nog geen knoop hebben doorgehakt over zijn eigen aftreden. Zalm vertrok met ingang van 2017 bij de bank. De bank kondigde dit in september 2016 aan. 

Over wie hem ging opvolgen, werd toen niets gezegd. Zalm droeg het stokje uiteindelijk over aan toenmalig financieel directeur Kees van Dijkhuizen, die volgend jaar afzwaait als bestuursvoorzitter.

Nalatig

De bank hangt mogelijk nog een fikse boete boven het hoofd. Eind september maakte ABN bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de bank.  In totaal onderzoekt justitie zeven zaken waarbij de bank onvoldoende zou hebben opgetreden. 

Eén van de zaken draait om nalatigheid; ABN heeft bij het samengaan met Fortis in 2010 nagelaten om al haar ruim 5 miljoen particuliere klanten te screenen. In plaats daarvan werden de klanten zonder enig onderzoek als betrouwbaar bestempeld en ingedeeld in de laagste risicocategorie, zo meldde NRC gisteren.

Bij de halfjaarcijfers in augustus kondigde de bank al aan zijn 5 miljoen klanten door te lichten, dit op aanwijzen van De Nederlandsche Bank. ,,We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?”, zei topman Kees van Dijkhuizen. De directeur sloot niet uit dat er nog een boete zou volgen.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.