Volledig scherm
De vennoten van Govers: Rudi van den Heuvel, Bas Pijnakker, William de Wijs, Paul Mencke, Jos Follon en Hans Evers (vlnr). © FotoMeulenhof

Accountantsbedrijf Govers in Eindhoven deelt 90 jaar lief en leed van bedrijven in regio

EINDHOVEN - Negentig jaar staat met enorme letters op de gevel van accountantskantoor Govers op de Hurk in Eindhoven. Het bedrijf is trots op het behalen van die respectabele leeftijd. De huidige 150 werknemers, alle gepensioneerden en hun partners gaan komend weekend samen op stap om het 90-jarig jubileum te vieren.

Hoewel Govers klinkt als een familiebedrijf, zijn grondlegger Piet Govers en zijn nakomelingen al lang uit beeld verdwenen. Het bedrijf is nu een maatschap met zes vennoten: voor iedere specialisatie één. Maar de betrokkenheid bij de regio is nog altijd onverminderd.

Afspiegeling

„Vanaf de oprichting in 1927 is ons klantenbestand een mooie afspiegeling van het bedrijfsleven in de regio Eindhoven. In oorsprong waren dat vooral landbouwbedrijven en coöperaties. Later ook de industrieën waar de landbouwproducten werden verwerkt. En de landbouwmechanisatiebedrijven die zich weer ontwikkelden richting innovatieve maakindustrie. Wij ontwikkelden ons mee. In heldere lijnen schetst Paul Mencke, een van de vennoten de geschiedenis van Govers. „Internationalisering bood kansen en bedreigingen. De textielverwerkende industrie en de leerindustrie verplaatsten zich naar de lage lonen landen. Maar we hebben ook meegemaakt dat de Nederlandse maakindustrie een passend antwoord vond op de buitenlandse concurrentie, door de kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en innovatie te vergroten."

Naast de maakindustrie werkt Govers ook voor bedrijven in onder meer bouw en transport, maar ook de gezondheidszorg en not-for-profit instellingen zijn klant bij het accountantskantoor. „De laatste jaren leveren we graag een bijdrage aan de ontwikkeling van innovatieve start-ups en spin-offs van gevestigde bedrijven. Omdat we deel uitmaken van een internationaal samenwerkingsverband UHY kunnen we bedrijven ook begeleiden bij internationalisering."

HARR

Hoewel Govers uiteraard een bedrijfskundige insteek heeft, is men ook benieuwd naar het verhaal achter de cijfers. „Daarvoor hebben hebben we het HARR analysemodel ontwikkeld, dat we in 1982 als merknaam hebben gedeponeerd. HARR is een methode om de vitaliteit van organisaties tegen het licht te houden", legt Mencke uit. „Geen eenzijdige nadruk op de omzet van een bedrijf, maar aandacht voor de meer relevante brutowinst. Ook geeft onze methode goed inzicht in de juiste verhouding tussen de inzet van mensen, bedrijfsmiddelen en diensten."

Essentieel voor Govers is dat her wordt gewerkt vanuit één vestiging.„Daardoor ken je als team de regio extreem goed. Na negentig jaar hebben we veel kennis in huis van de bedrijven die actief zijn in deze regio. Een groot deel daarvan zijn familiebedrijven, nu in hun tweede en derde generatie. Die vormen een basis voor onze continuïteit. De langste relatie bestaat zestig jaar", zegt Hans Evers, voorzitter en nestor van de zes vennoten. „Die bedrijven, maar ook de mensen die er werken kennen we heel goed. We maken lief en leed mee. We willen met onze bedrijven werken vanuit een partnerschap. Het gaat ons om de tent én de vent. Sorrie", lacht hij. „Ik heb geen vrouwelijke variant."
Voor hem op tafel ligt in een standaard een fles vintage Port uit het jaar 1927. „Die hebben we  speciaal voor deze gelegenheid uit de kluis gehaald. Het is een fles met een opdracht", licht Evers toe. „Eind 2004 toen Dick Boers zijn voorzitterschap van de maatschap overdroeg aan Peter Dubbers overhandigde hij deze fles met de lastgeving om die te bewaren tot 2027. Opdracht is dat we in dat jaar van ons eeuwfeest alle actieve en voormalige vennoten uitnodigen om de ontkurking bij te wonen en gezamenlijk te proosten op de honderdjarige. De komende tien jaren blijft de geest in de fles."

Volledig scherm
Govers accountants bestaan 90 jaar. De fles port uit 1927 wordt over tien jaar bij het eeuwfeest geopend. © FotoMeulenhof
Volledig scherm
Hans Evers © FotoMeulenhof
Volledig scherm
Paul Mencke © FotoMeulenhof
  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”