Volledig scherm
Afleveren van medicijnen door een medewerker van Brocacef. © Brocacef

Actie bij Brocacef in Eindhoven om cao

EINDHOVEN - Medewerkers van medicijnengroothandel Brocacef bieden donderdag in Eindhoven aan de directie een petitie aan. De besprekingen over een nieuwe cao voor het bedrijf liggen al maanden stil.

Volgens de vakbonden FNV en CNV is sprake van een ‘grove verslechtering’ van de arbeidsvoorwaarden zoals het bedrijf die voorstelt. ,,Het is een historische aanval op de toeslagen", stelt FNV-bestuurder Iris van der Veen.

Volgens de bonden wil Brocacef toeslagen voor avond-, nacht- en weekenddiensten met minimaal 30 procent verlagen. ,,Soms zou de hele toeslag zelfs moeten vervallen.”

Onbegrip is er bij medewerkers omdat Brocacef een goede financiële positie heeft, zo stellen de bonden. Het bedrijf bestrijdt dat niet, maar laat weten dat de nieuwe cao ‘op de toekomst is gericht en dat we een gezond bedrijf willen blijven'. 

Brocacef is als farmaceutische groothandel marktleider in Nederland. Het bedrijf met hoofdkantoor in Maarssen bevoorraadt ziekenhuizen en apotheken. Het is in het hele land actief met ruim 900 medewerkers, waarvan zo'n 150 op het distributiecentrum in Eindhoven.

FNV en CNV willen een loonsverhoging van 5 procent. Ook zouden afspraken over de uitzendkrachten moeten worden vastgelegd in de nieuwe cao. Bij Brocacef in Eindhoven zou meer dan de helft van het personeel bestaan uit medewerkers met een tijdelijke aanstelling. ,,Uitzendkrachten zijn bedoeld voor vervanging van ziekte en voor piekperiodes. Mensen die vast werk doen moeten een vaste baan krijgen”, vindt FNV-bestuurder Van der Veen. De voorgestelde ingreep in de toeslagen raakt ook juist deze groep van medewerkers, meent zij.

Na twee gesprekken zijn de cao-onderhandelingen gestaakt. ,,We vonden de voorstellen van de werkgever zo ingrijpend dat we ze met onze achterban hebben besproken. Zo willen we niet verder onderhandelen. Het bedrijf moet eerst met een nieuw voorstel komen.”

Nu inmiddels maanden later Brocacef niet over de brug is gekomen, komen medewerkers met een petitie. Een woordvoerster van Brocacef wijst er op dat ‘de bonden van tafel zijn gegaan’ en niet zijn ingegaan op uitnodigingen om de besprekingen  te hervatten. Ze zegt dat de directie de komende tijd de vestigingen gaat bezoeken om de voorstellen van het bedrijf aan de medewerkers toe te lichten.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.