Volledig scherm
De productieruimte van Additive Industries in Eindhoven vol met machines in aanbouw. © hv

Additive Industries in Eindhoven werkt samen met Duitse Fraunhofer

EINDHOVEN - Additive Industries, ontwikkelaar en producent van 3D metaalprinters voor industriële productie, heeft een samenwerking aangekondigd met Fraunhofer. 

De samenwerking met het Duitse ontwikkelinstituut, vergelijkbaar met TNO in Nederland, zal plaatsvinden op de universiteit Twente in Enschede en op het hoofdkantoor van Fraunhofer in Aken. Het Eindhovense bedrijf heeft dit dinsdag bekendgemaakt bij de start van de Formnext, een grote 3D print beurs in Frankfurt in Duitsland.

Nieuwe materialen kwalificeren

De samenwerking houdt ook in dat Fraunhofer een machine van Additive Industries koopt om op de universiteit Twente te plaatsen. Het doel is nieuwe materialen te kwalificeren, ontwerpregels voor 3D printen te verbeteren en ervaring op te doen met de nabehandeling van geprinte onderdelen. Tegelijk willen beide partijen de integratie bevorderen van productie met de 3D metaalprinter in de industrie.

Op de beurs presenteert Additive Industries ook een onafhankelijk onderzoek van het 3D adviesbureau Ampower. De MetalFAB1, de 3D printer van het Eindhovense bedrijf, vergt volgens dat onderzoek de laagste investering in vergelijking met de capaciteit en de laagste kosten per onderdeel. De tests waren uitgevoerd met metalen onderdelen zoals heupimplantaten, onderdelen uit de olie- en gasindustrie en uit de auto- en ruimtevaartindustrie. In alle gevallen won de MetalFAB1 van de vijftien andere 3D-metaalsystemen die zijn getest.

Vereniging van klanten

Het Eindhovense bedrijf kondigde ook een vereniging van klanten van Additive Industries aan. Een non-profit organisatie met als doel gezamenlijk voordelig inkopen van zaken als metaalpoeders en gassen of diensten. Additive Industries gaat zelf ook deel hiervan uitmaken en hoopt zo de kwaliteit van dit soort producten te controleren en standaardiseren.