John Reid (l) en Luis Oliveira van Aircision in het laboratorium met een proefopstelling van een datalaser.
Volledig scherm
PREMIUM
John Reid (l) en Luis Oliveira van Aircision in het laboratorium met een proefopstelling van een datalaser. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”

In het laboratorium van Aircision, in een ruimte van de begeleider van startende bedrijven Hightech XL op de High Tech Campus, laten de twee zien hoe een laserstraal data verplaatst van de ene naar de andere kant. Het is een complex ogende opstelling, maar volgens Reid samengesteld uit bestaande onderdelen. „We werken met lasers met een golflengte van 1550 nanometer. Die worden ook gebruikt voor data in glasvezelkabel. Daarom kunnen wij bestaande componenten gebruiken. Alleen onze toevoeging om de laserstralen weerbestendig te maken is nieuw.”