De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra.
Volledig scherm
De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra. © ANP

Ambassadeur VS: Nederlandse ASML-technologie hoort niet in China

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland bevestigt dat Amerika niet wil dat geavanceerde chipmachines van ASML aan China worden geleverd. ,,We hebben het aan de Nederlanders vrij duidelijk gemaakt: wij geloven dat dit bijzonder gevoelige technologie is, die niet thuishoort op bepaalde plaatsen’’, zegt Pete Hoekstra in een interview met het FD.

Hoekstra reageert daarmee op de woorden van zijn Chinese collega Xu Hong. Die zei in dezelfde krant eerder deze week dat de relatie tussen Nederland en China gevaar loopt als het kabinet de export om politieke redenen blijft tegenhouden.

Dergelijke dreigende taal wil Hoekstra niet uitslaan. ,,Vrienden hoeven elkaar niet te bedreigen. Zo gaan wij niet met elkaar om’’, zegt hij. ,,We begrijpen wel dat de Nederlandse overheid tussen twee vuren zit, en dat dit een heel moeilijk besluit is. Maar dat is nu eenmaal wat overheden iedere dag moeten doen: moeilijke besluiten nemen.’’

Xu zei donderdag in een interview met het AD dat hij vindt dat de geavanceerde chipmachines van machinebouwer ASML ook aan China moeten worden geleverd. ,,Barrières op technologiegebied zijn niet goed voor de ontwikkeling van de technologie. Daar moeten alle bedrijven aan meewerken en Nederlandse bedrijven moeten hun producten aan anderen willen verkopen’’, aldus de Chinese ambassadeur in Nederland.

Wereldfaam

Het Veldhovense bedrijf ASML geniet wereldfaam omdat het de modernste en meest geavanceerde chipmachine ter wereld levert. De zogeheten EUV-technologie, die werkt met extreem geconcentreerd ultraviolet licht, maakt de productie van snellere microprocessoren en geheugenchips mogelijk. De technologie is al verkocht aan geavanceerde chipfabrikanten in Zuid-Korea, Taiwan en ook Intel in de Verenigde Staten. Ook China wil de technologie kopen, maar de Amerikanen zijn daar fel op tegen omdat ze dat een risico vinden voor de veiligheid.

Exportvergunning niet verlengd

Nederland gaf ASML in 2018 een vergunning voor export van de hoogwaardige en peperdure apparatuur naar een Chinese klant, maar verlengde die vorig jaar niet. Persbureau Reuters meldde begin deze maand op basis van ingewijden dat die beslissing volgde na druk vanuit de Verenigde Staten. De ASML-levering werd besproken tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis afgelopen zomer.

EUV-machines vallen onder het Wassenaar Arrangement. Dit internationale verdrag beperkt de export van wapens naar bepaalde landen, maar ook van moderne technologie die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. Voor de uitvoer daarvan is daarom eerst goedkeuring uit Den Haag nodig.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?