Volledig scherm
Topman Tim Cook die de nieuwe Apple Watch 4 presenteert © AP

Apple-event: 3 iPhones en nieuwe watch die hartritmefilmpjes maakt

Apple heeft vanavond op het eigen hoofdkwartier in Cupertino, Californië drie kakelverse iPhones en een nieuwe versie van zijn smart horloge gepresenteerd. De techredactie van het AD was erbij.

De afgelopen maanden lekte traditioneel weer bijna alles uit over de nieuwe iPhones. Die informatie bleek vrijwel allemaal juist. Ja, er komen drie iPhones en ja, de namen zijn de XS (spreek uit 'elf S'), XS Max en de goedkopere Xr. De XS en de XS Max kunnen twee simkaarten herbergen en kunnen ook met 512 GB aan opslag worden gekocht. De XS en XS Max zijn vanaf vrijdag te bestellen en een week later te koop. De Xr ligt pas eind oktober in de winkel.

Niet alle lekken klopten: nieuwe iPad's, nieuwe Mac computers en nieuwe AirPod oordoppen bleven uit. De al vorig jaar aangekondigde draadloze oplaadmat is er nog steeds niet, naar verluidt wordt het ding te heet als er de drie beloofde Apple-apparaten op worden gelegd.

Wat ook niet klopte is dat de iPhone XS honderd euro goedkoper zou worden. Apple vraagt weer de absolute hoofdprijs: Het paradepaardje gaat 1159 euro kosten, net zoveel als de iPhone XS vorig jaar. De meest populaire iPhone zal dan waarschijnlijk ook de Xr worden. Die is met een startprijs van 859 euro nog het meest schappelijk geprijsd.

Echte nieuwe killer functies bezitten de nieuwe iPhones niet. Ja, de camera is weer beter, ja de accu gaat iets langer mee. Ook is de nieuwe A12 processor geschikt voor nieuwe toepassingen rond kunstmatige intelligentie. Meest enthousiaste reacties uit het publiek waren er voor de Apple Watch 4. Die kan hartritmefilmpjes (ECG) maken en heeft valdetectie.  

Volledig scherm
In het Steve Jobs Theater in Cupertino onthult Apple zijn nieuwe iPhones. Op de foto een oudere iPhone 7. © REUTERS
  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.