Volledig scherm
Archieffoto © REUTERS

Apple wil Qualcomm, dat NXP in Eindhoven wil overnemen, boycotten

EINDHOVEN - Het conflict van de Amerikaanse bedrijven Apple en Qualcomm is zo hoog opgelopen, dat de mobieltjesfabrikant de chipleverancier wil boycotten. De Amerikaanse The Wall Street Journal meldt dat Apple zijn toekomstige Ipads en Iphones gaat ontwerpen zonder de chips van Qualcomm. 

Dit kan grote gevolgen hebben voor NXP, mocht de overname van de Eindhovense chipfabrikant doorgaan. NXP levert namelijk ook meerdere chips in de nieuwste mobiele producten van Apple. 

Apple ligt in de clinch met Qualcomm, omdat dit bedrijf te hoge licentiekosten in rekening zou brengen en bovendien zou doen aan ongeoorloofde koppelverkoop. De twee giganten voeren een juridische strijd over onder meer de betaling van een miljard dollar aan licentiekosten. 

Chips

Qualcomm levert de technologie die de mobiele apparaten van Apple contact laat leggen met providers via 3G, 4G en 5G verbindingen. Chips bestemd voor de wifi-verbindingen levert Qualcomm in één pakket mee, terwijl andere fabrikanten deze goedkoper kunnen leveren. NXP levert onder meer chips en beveiligingen voor het dichtbij uitwisselen van data, zodat betalen met het mobieltje mogelijk wordt. 

De in oktober 2016 bekendgemaakte overname van NXP door Qualcomm ondervindt de nodige vertraging omdat het Amerikaanse bedrijf nog niet genegen is het bod van 110 dollar per aandeel (in totaal circa 43 miljard euro) te verhogen. Bovendien onderwerpt de Europese Commissie de geplande overname aan een diepgaand onderzoek, onder meer vanwege de licentiepraktijken van Qualcomm.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement