Arbeidsinspectie overspoeld met meldingen over corona-overtredingen
De Arbeidsinspectie heeft de handen vol aan meldingen over bedrijven die de coronarichtlijnen aan de laars lappen. Tot 6 december vorig jaar kwamen er bijna 6500 klachten binnen over onveilige werksituaties. Twee keer werd het werk onmiddellijk stilgelegd.
Delen per e-mail
De voornaamste klacht was het niet naleven van de 1,5 meter, maar er waren ook meldingen van verkouden personeel dat toch naar het werk moest komen of onvoldoende hygiënische maatregelen.
Die 6500 meldingen vormen bijna de helft van het totaal aantal klachten over misstanden op de werkvloer die de Inspectie SZW, zoals de Arbeidsinspectie formeel heet, in 2020 tot 6 december ontving. Werknemers zelf klagen over misstanden, maar er zijn ook telefoontjes van familieleden van werknemers, vakbonden en anonieme meldingen. Er moesten tientallen mensen ingehuurd worden door de inspectie om het vele werk aan te kunnen.
Stilgelegd
In het gros van de gevallen is telefonisch of schriftelijk ingrijpen voldoende om de werkgever bij te sturen. ,,We nemen contact op met het bedrijf en controleren dan een paar dagen later bij de melder of er daadwerkelijk iets is veranderd”, zegt woordvoerder Paul van der Burg. In twee gevallen werd het werk stilgelegd omdat het niet mogelijk was om snel aanpassingen door te voeren; een keer bij een bakkerij en het andere geval was bij een tuinder.
Afgelopen voorjaar waren er ook slachthuizen die werden gesloten, maar dat waren geen acties van de Arbeidsinspectie maar van de Veiligheidsregio's in verband met uitbraken onder het personeel.
Bedrijven die geen gehoor geven aan de aanwijzingen van de Arbeidsinspectie om de 1,5 meter en de hygiënerichtlijnen van het RIVM na te leven, wacht een boete. De hoogte daarvan is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en varieert van enkele honderden tot tienduizenden euro's. Hoeveel boetes inmiddels zijn uitgedeeld is nog niet bekend.
Ook dit jaar is de aanpak van overtredingen van coronamaatregelen prioriteit voor de Arbeidsinspectie. Er wordt gevreesd voor een oplopend aantal onveilige werksituaties doordat veel bedrijven het water aan de lippen staat en ze proberen te bezuinigen waar mogelijk.
Maaltijdbezorgers
Het gros van de overtredingen vorig jaar vond plaats in de horeca, de detailhandel en bij de uitzendbureaus, dus bij laagbetaald werk. Zo bleek bij 80 procent van de gecontroleerde maaltijdbezorgers iets niet in de haak. Door corona hebben de bezorgdiensten het razend druk en nemen ze te jong en dus goedkoop personeel aan. Sinds afgelopen zomer is de minimumleeftijd van maaltijdbezorgers 16 jaar vanwege het hoge aantal ongelukken met jongere bezorgers.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pakketmarkt explodeert, ziet Eindhovens verzendplatform: 103 procent groei in 2020
EINDHOVEN - Als verzendplatform voor webshops is Sendcloud gewend aan hoge groeicijfers. Corona doet er nog een schep bovenop. Het volume aan verzonden pakketjes in Nederland verdubbelde in 2020, zo berekent het Eindhovense snelgroeiende bedrijf aan de hand van interne data. -
Willem Engel dient flinke claim in tegen ING nadat bank zijn rekening bevriest: 'Ze willen mij ruïneren’
Willem Engel heeft geen toegang meer tot de zakelijke rekening van zijn actiegroep Viruswaarheid. De rekening is door ING geblokkeerd omdat hij ondanks herhaaldelijke verzoeken geen inzage heeft gegeven in zijn gegevens, meldt een betrouwbare bron. ING gaat niet in op klantrelaties en wil het nieuws om die reden niet bevestigen. De Rotterdamse dansleraar laat het er niet bij zitten en dient een flinke schadeclaim in. ,,Dit is een opmaat om mij te ruïneren.” -
Speelgoed voor bouwwerken van karton: Eindhovense studenten Mauk en Chris maakten van een studieproject een bedrijf
EINDHOVEN - Speelgoed waarmee kinderen allerlei bouwwerken van karton kunnen maken: dat is Fitit. Wat begon als een project voor de studie van Mauk van Beek (20) en Chris Bernsen (19) groeide uit tot een start-up. Inmiddels maken ze kinderen in regio Eindhoven blij met het speelgoed. -
Gedoe bij Herstel-NL: topeconoom Rabobank trekt zich terug, initiatiefnemers spreken van ‘politieke druk’
Vooraanstaande leden van Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen, zijn er gisteravond ineens uit gestapt. Het gaat om Rabobank Amsterdam-voorzitter Barbara Baarsma, econoom Bas Jacobs en voormalig CPB-directeur Coen Teulings. Een reden voor hun vertrek geven ze niet. Volgens Herstel-NL zijn de initiatiefnemers de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet om hun campagne te staken. -
PREMIUM
Een berg afval na online aankoop? Philips wil er zo snel mogelijk van af
EINDHOVEN - Je koopt online een tandenborstel en eenmaal thuis uitgepakt, ligt er een berg verpakkingsmateriaal alsof het om een manshoge koelkast gaat. Dat moet anders, vindt Philips. Het bedrijf profileert zich niet voor niets meer en meer als groen concern. En dus komt Philips met speciale dozen voor online aankopen.
-
PREMIUM
Goedkope kunstmest maken met bliksem in een doosje; TU/e geeft kleine Afrikaanse boer een kans
EINDHOVEN - Neem wat zon, water en wat lucht. Voeg daar een stoot elektriciteit aan toe en voilà: je hebt vloeibare kunstmest voor kleine boeren in ontwikkelingslanden. Heb je wel eerst een mobiele plasma-reactor nodig. -
Supermarkten willen langer open nu avondklok van tafel is geveegd
Supermarkten willen langer openblijven nu de avondklok wegvalt. Daarover overleggen ze momenteel met het kabinet, laat supermarktkoepel CBL weten. -
PREMIUMInterview
Topvrouw Shell: ‘De oliesector moet drastisch veranderen’
Grote belangen, groot geld, veel werknemers: wat drijft topbestuurders? Het succes komt op hun naam, maar ook de tegenslagen in crisistijd. Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, richt zich op duurzaamheid en haar saxofoonles.