Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden: recordaantal vacatures open
met videoDe spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De toegenomen krapte is volgens het CBS het gevolg van een aanhoudende groei van het aantal vacatures (met 59.000) en een verdere daling van het aantal werklozen (met 32.000). Het aantal banen nam toe met 127.000 naar een recordhoogte van ruim 11 miljoen.
In maart stonden er 451.000 vacatures open. Daarmee wordt het record van het vorige kwartaal (392.000) overtroffen. Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
Aan het einde van het eerste kwartaal stonden bij alle bedrijfstakken meer vacatures open dan in het kwartaal ervoor. Na een krimp in het vierde kwartaal van 2021, toen eind december nog een lockdown gold, groeide het aantal vacatures met 15.000 het hardst in de horeca.
Werkloosheid
Verder blijkt uit de cijfers dat de werkloosheid is gedaald. In het eerste kwartaal van 2022 waren er 338.000 mensen werkloos, 3,5 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid bereikte hiermee een laagterecord in de reeks met kwartaalcijfers vanaf 2003. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 daalde het aantal werklozen met 32.000. Bij 25- tot 45-jarigen en 45- tot 75-jarigen daalde de werkloosheid in het afgelopen kwartaal naar respectievelijk 2,8 en 2,4 procent en bij jongeren naar 7,3 procent.
Ook blijkt het aantal langdurige werklozen, mensen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, afgenomen naar 83.000 in het eerste kwartaal van 2022. Een kwartaal eerder waren dat er 91.000. Hiermee is de langdurige werkloosheid sinds het eerste kwartaal van 2021 vrijwel voortdurend gedaald. Het percentage van alle werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk nam licht af: van 25 procent in het vierde kwartaal van 2021 naar 24 procent in het afgelopen kwartaal.
Lees verder onder de foto...
Aantrekkelijk
Werkgevers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid nu er zo’n tekort aan mensen is op de arbeidsmarkt, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Bedrijven hebben een taak ‘aantrekkelijk te zijn voor werkzoekenden als het gaat om loon, cultuur, scholing, roosters en manier van werven’, benadrukt de bewindsvrouw in reactie op de cijfers. Van Gennip erkent de ‘maatschappij-ontwrichtende probleme’ die ontstaan door de krapte.
Ze benadrukt wel dat ‘deze arbeidsmarkt ook kansen biedt voor werkzoekenden’. ,,Bijvoorbeeld voor de ruim miljoen mensen die aan de kant staan waarvan een groot deel graag zou willen werken.” Ook kan het probleem deels worden opgelost als mensen meer uren werken. ,,Nederland is kampioen deeltijdwerken”, zegt de bewindsvrouw van CDA-huize.
Oplossing
Ook volgens vakbond CNV moet er meer gebruik worden gemaakt van onbenut arbeidspotentieel om de krapte op te lossen. De miljoen mensen die ‘aan de kant staan’ zijn mensen die door werkgevers worden genegeerd, vaak omdat sommige groepen wat extra begeleiding nodig hebben of omdat ze ouder zijn, stelt CNV.
Volgens voorzitter Piet Fortuin komen 55-plussers bijvoorbeeld nog altijd moeilijk aan de bak. ,,Of ze hobbelen van het ene naar het andere flexcontract tegen slechte voorwaarden. Ongekend. Juist deze groep brengt een schat aan ervaring mee en moet een fatsoenlijke baan krijgen.” Verder meent hij dat investeringen in mensen die extra begeleiding nodig hebben zich ‘snel’ zullen uitbetalen.
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Ruim een miljoen euro voor Eindhovense zoutbatterij
EINDHOVEN - Het Eindhovense bedrijf Cellcius wil zout gebruiken om restwarmte van de industrie naar huizen te brengen. Een investering van 1,2 miljoen euro moet daarbij helpen. -
PREMIUM
Schulden innen zonder botte bijl, wel met soms een pistool bij de hand: deurwaarder Jan Janssen zwaait af na vijftig jaar
EINDHOVEN - Regelmatig een pistool op zak. Maar scheidend gerechtsdeurwaarder Jan Janssen (70) had het nooit nodig. Een spannend vak? ,,In persoonlijk contact zit de kracht.” -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Eneco tegen de trend in: energierekening omlaag, mede door btw-verlaging
Klanten van Eneco zijn vanaf komende maand gemiddeld 28 euro goedkoper uit voor hun energie. Daarvan is het grootste deel, ongeveer 18 euro, te danken aan het lagere btw-tarief dat gaat gelden. De rest is te danken aan het feit dat Eneco goedkoper gas wist in te kopen.
-
PREMIUM
KLM lost laatste deel coronalening Nederlandse staat af, strenge voorwaarden blijven van kracht
Op de laatste werkdag van topman Pieter Elbers heeft KLM ook haar laatste geleende coronamiljoenen afgelost. Maar de strikte voorwaarden bij de coronasteun blijven, inclusief het inleveren van loon, intact. -
PREMIUM
Al die chips vreten energie: ‘Als die niet zuiniger worden kunnen we die groene economie wel vergeten’
EINDHOVEN - Het lijkt een behoorlijke paradox. Zonder computerchips geen groene economie. Maar diezelfde chips zorgen voor een enorm energieverbruik. Dat probleem willen onderzoekers van de TU/e aanpakken. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.