Volledig scherm
Hoofdgebouw van ASML in Veldhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

ASML trekt aan langste eind na grootschalige datadiefstal

VELDHOVEN - ASML heeft niet recht op 223 miljoen dollar schadevergoeding, maar op 845 miljoen. Dit in verband met de eerder bekend geworden datadiefstal van concurrent Xtal in 2015. De rechtbank in het Californische Santa Clara heeft vrijdag in het definitieve vonnis de door de jury in november vastgestelde schadevergoeding verhoogd.

Dat meldt ASML zaterdag. Door het faillissement van Xtal, dat de grootschalige datadiefstal door Chinese ex-werknemers van ASML in San Jose organiseerde, kan het schadebedrag niet meer worden geïnd. Wel is met het definitieve vonnis het intellectuele eigendom van Xtal in handen van ASML gekomen.

Schending loyaliteit

In de rechtszaak achtte de jury Xtal en de ex-werknemers van ASML al schuldig aan alle ten laste gelegde beschuldigingen. De belangrijkste daarvan is dat Xtal voormalige werknemers aanzette tot de diefstal, waarbij ze hun contractuele loyaliteit aan ASML schonden. De schadevergoeding is gebaseerd op de waarde van onderzoek en ontwikkeling die Xtal door de diefstal niet zelf hoefde te doen.

Volgens ASML is de klant die Xtal met de gestolen softwareproducten van ASML probeerde over te nemen weer terug en gebruikt deze weer volop de softwareproducten van ASML San Jose. Eerder werd bekend dat het hier om de Zuid-Koreaanse chipproducent Samsung gaat, die ook wordt gezien als een van de financiers van Xtal. Het initiatief tot de diefstal ging echter uit van de ex-werknemers van ASML.

Chinese achtergrond

Omdat het gaat om daders met een Chinese achtergrond en er sprake was van medefinanciering van Xtal uit Chinese bron, werd aanvankelijk een link gelegd met de Chinese overheid. Dit veroorzaakte in de Nederlandse politiek de nodige opwinding en de roep om betere bescherming van hoogwaardige technologie tegen China. Volgens ASML is echter nooit een connectie aangetoond tussen de datadiefstal en de Chinese overheid.

Volgens ASML wordt door de jongste regeling van de rechtbank in Santa Clara zekerheid geboden en kunnen alle nog lopende procedures worden afgesloten. Volgens het Veldhovense bedrijf bevestigt de rechtbank dat ASML tijdens de rechtszaak heeft bewezen vele stappen te hebben gezet om zijn handelsgeheimen en intellectueel eigendom goed te beschermen.