Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Banken melden 5,3 miljoen euro schade in 2 jaar door helpdeskfraude

De banken ABN AMRO, ING, Rabobank en de Volksbank hebben de afgelopen twee jaar voor bijna 5,3 miljoen euro aan meldingen van helpdeskfraude ontvangen, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM). De vier banken rapporteren de bevestigde slachtoffergevallen vanaf maart 2018 aan het OM.

In 2018 werden volgens de vier banken zeker 1.732 mensen slachtoffer van deze vorm van fraude. Het totale schadebedrag kwam uit op bijna 2,4 miljoen euro. Het afgelopen jaar nam het aantal slachtoffers toe tot 3.099. Zij werden bij elkaar voor zo'n 2,9 miljoen euro opgelicht, blijkt uit de cijfers die NU.nl opvroeg bij het OM.

Bij helpdeskfraude doen criminelen zich voor als medewerkers van een bedrijf zoals Microsoft of Apple en proberen ze toegang te krijgen tot iemands pc en daarmee toegang te krijgen tot zijn bankgegevens.

De werkelijke schade ligt vermoedelijk hoger, stelt Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging tegen NU.nl. ,,Dit zijn de cijfers die we met zekerheid kunnen melden. In de media lezen we regelmatig over mensen die zich schamen om aangifte te doen of om het bij hun bank te melden. Er zijn dus ongetwijfeld slachtoffers die niet in de rapportage zijn meegerekend.”

OM meldt dat schade afneemt, maar dat lijkt dus niet zeker.