Volledig scherm
Ferdinand Gremmen (l) en Ruud Vleugels in de Brainport Industries Campus. © Engie

Bedrijvengebouw BIC in Eindhoven krijgt geen gasaansluiting

EINDHOVEN - De Brainport Industries Campus (BIC) wordt niet aangesloten op het aardgasnet. Het internationale energiebedrijf Engie, met een vestiging in Veldhoven, realiseert dat door met duurzame energieopwekking te werken, onder andere door warmte- en koude opslag, het gebruik van warmtepompen en de installatie van 8.800 zonnepanelen op de daken. 

Engie heeft samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) voor het beheer van alle voorzieningen de dochter BIC Utility in het leven geroepen, dat zich vestigt in de BIC. Ook de vestiging van Engie zelf verhuist met 25 werknemers naar BIC. Behalve het leveren van alle vormen van energie gaat dat bedrijf ook de in de BIC gevestigde bedrijven ondersteunen met verduurzaming.

Zo’n tien tot vijftien medewerkers gaan hiervoor alle data- en nutsvoorzieningen, zoals koeling, verwarming, elektriciteit en water, voor de gehele campus regelen en leveren. Ook worden door het bedrijf meer specialistische diensten voor de productieprocessen geleverd zoals perslucht, gedemineraliseerd water, stikstof en vacuüm.

Duurzaamheid voorop

Volgens Ruud Vleugels van Engie en Ferdinand Gremmen van SDK Vastgoed staat duurzaamheid voorop. „BIC is niet alleen qua productieprocessen de faciliteiten van de toekomst, maar ook op het gebied van verduurzaming. We zullen alle processen van de huurders binnen één tot twee jaar aan een nadere analyse onderwerpen. Als een huurder bijvoorbeeld veel restwarmte genereert, dan kan deze warmte worden afgevangen en via het distributienetwerk van BIC bij een andere huurder worden gebracht die juist extra warmte nodig heeft. Zo maken wij aardgasloos werken mogelijk. Iedereen praat erover, wij doen het gewoon.”