Volledig scherm
BITsensor met vlnr Ruben van Vreeland & Alex Dings © BitSensor

BitSensor Eindhoven weer in de prijzen

EINDHOVEN - Het houdt maar niet op voor Alex Dings (20) en Ruben van Vreeland (21) van BitSensor, de Eindhovense start-up in internetbeveiliging. 

Eerder dit jaar mochten ze al 4 ton in ontvangst nemen van een Belgische investeerder. 

I-city Tender
En deze week kwamen ze als winnaar uit de bus van de i-city Tender, de wedstrijd die door de gemeente Eindhoven, TU/e en VolkerWessels was uitgeschreven voor de beste internettoepassing in de openbare ruimte. Waar alle andere voorstellen zich richtten op het verzamelen en gebruik van data, richtte het voorstel van BitSensor zich puur op de beveiliging. En dat is een toegevoegde waarde voor ieder project, aldus de jury. Met de 20.000 euro die BitSensor kreeg, mag de start-up aan de slag gaan met een project naar keuze. Dings laat weten dat ze het liefste aansluiten bij het project voor slimme straatverlichting waarmee binnenkort een proef wordt uitgevoerd in vijf Eindhovense wijken. De start-up neemt daarvoor contact op met projecteigenaren Philips en Heijmans.

Ruben van Vreeland en Alex Dings ontmoetten elkaar op de TU/e waar ze allebei studeerden. De eerste met jarenlange ervaring in hacken en een groot talent voor programmeren, de ander met een feilloos gevoel voor marketing en pr. Het blijkt een gouden combinatie.

Meer werknemers
In de anderhalf jaar dat hun bedrijf BitSensor voor de beveiliging van bedrijfssoftware nu bestaat, hebben al veel ondernemingen de start-up weten te vinden en is het aantal werknemers gegroeid naar vier. Reden voor het Belgische Volta Ventures om vier ton in het bedrijfje te investeren om de software verder te ontwikkelen en BitSensor internationaal op de kaart te zetten. Met de financiering wordt het bedrijf, met name de klantondersteuning, uitgebouwd. Beide oprichters zijn inmiddels met hun studie gestopt. "Want in het bedrijfsleven leer je gewoon andere dingen: we maken nu gigantische stappen", stelt Dings.

In Nederland heeft BitSensor al aardig wat klanten, met name in Amsterdam. Daarom willen Dings en Van Vreeland binnen niet al te lange tijd naar de hoofdstad verhuizen. Op de constatering dat er dan talent verloren gaat voor Eindhoven, de plek waar BitSensor alle kansen heeft gekregen, is de nuchtere reactie dat het bedrijf sowieso uit Nederland vertrekt. "Over een paar jaar zitten we in de Verenigde Staten. Dat is noodzakelijk voor onze groei", aldus Alex Dings.

Jeugdige overmoed? Het lijkt er niet op. Want als het waar is wat de oprichters van BitSensor claimen, ligt de wereld aan hun voeten. Want dan is hun bedrijf het enige dat uiterst nauwkeurig en efficiënt inzicht kan geven in de veiligheid van applicaties en data van bedrijven. Met de nieuwe technologie die BitSensor heeft ontwikkeld, krijgen bedrijven binnen vijftig milliseconden inzicht in de veiligheid van hun applicaties en data. En daarmee vult het bedrijf een gat in de markt voor cyberbeveiliging.

Kastjes en kabeltjes
"Waar netwerkbeveiliging zich meestal richt op de kastjes en kabeltjes, is onze beveiliging geïntegreerd in de applicatielaag, de software. Daarmee brengen wij de gemiddelde ontdektijd van een inbreuk op de beveiliging terug van negen maanden naar milliseconden. Een hacker wordt zichtbaar bij een eerste aanvalspoging. Die pogingen worden in kaart gebracht en daarmee wordt een hacker-profiel opgebouwd. Daarmee kan het bedrijf de hacker automatisch blokkeren. Er wordt gerapporteerd hoe vaak en hoe lang hackers het bedrijfssysteem binnenwandelen", legt Dings uit. "Een maand draaien met onze software en je hebt als bedrijf een haarscherp beeld over de beveiliging van jouw software. En waar hiaten zitten. En daar is grote behoefte aan. In het mkb, maar ook in grote bedrijven. Wij verwachten een grote groei voor ons bedrijf."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement