Volledig scherm
Staking bij DAF. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Bonden willen donderdag en vrijdag staking bij DAF en VDL Nedcar

EINDHOVEN - Bij DAF Trucks in Eindhoven en VDL Nedcar zijn de laatste twee dagen van de week opnieuw stakingen gepland. Bij DAF zou dit de derde staking in korte tijd worden en bij de VDL-fabriek in Born, waar BMW Mini’s worden geproduceerd, de tweede. Ook metaalbedrijven in de regio Nijmegen worden bij de staking betrokken. 

De oproep tot staking komt van FNV Metaal, CNV Vakmensen, VHP2 en De Unie. Behalve voor een loonsverhoging, staken ze voor een zogeheten generatiepact, waarin jongeren een vaste baan krijgen, terwijl ouderen makkelijker kunnen afbouwen naar het pensioen toe. 

Geen voorstel van werkgevers

Volgens Petra Bolster, bestuurder van FNV Metaal is de staking hard nodig omdat de leden na de stakingen vorige week geen voorstel van de werkgevers gezien hebben. „Daarom hebben onze leden bij DAF, VDL Nedcar en uit de regio Nijmegen opnieuw gekozen om te staken. Ze roepen hun werkgevers op om kleur te bekennen en zich uit te spreken voor een goede en aantrekkelijke cao. Met een jaarlijkse loonstijging van 3,5% voor iedereen en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren. Dat is noodzakelijk om de metaal aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken voor de nieuwe generatie metaalwerkers.”

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals VDL Nedcar, DAF, ASML, Thales, Fokker, Siemens en Scania. Stakingsbijeenkomsten zijn donderdag bij de hoofdpoort van DAF en in voor VDL Nedcar in Holtum.