De vergadertafel voor de Navo top met vergaderapparatuur van Bosch in Eindhoven.
Volledig scherm
De vergadertafel voor de Navo top met vergaderapparatuur van Bosch in Eindhoven. © Bosch

Bosch in Eindhoven breidt uit na overname tot meer dan 400 mensen

EINDHOVEN - Het grote Duitse technologieconcern Bosch heeft een onderdeel van het overgenomen Duitse Sast gestationeerd in Eindhoven. Hierdoor werken in de vestiging van het bedrijf op Strijp-S inmiddels meer dan 400 mensen, van de 3800 in Nederland.

Alle Bosch onderdelen in Nederland samen maakten in 2018 een omzet van 2,16 miljard euro, 1,4 procent meer dan het jaar daarvoor, zo maakte het concern donderdag bekend. Daarin hadden de Eindhovense onderdelen een flink aandeel. Het Duitse concern als totaal had in 2018 een omzet van 78 miljard euro met 410.000 werknemers.

Versterking vestiging Strijp-S

De overname van Security and Safety Things (Sast) dit voorjaar door Bosch betekent volgens een woordvoerder een versterking van de software afdeling van de vestiging op Strijp-S met circa dertig mensen. De afdeling maakt een besturingssysteem waarop beveiligingscamera's en andere apparatuur die in Eindhoven wordt ontwikkeld kan draaien. Dit werkt met een systeem waarbij net als bij een telefoon steeds nieuwe apps kunnen worden toegevoegd met extra functies.

Bosch Eindhoven ontwikkelt hoogwaardige beveiligings- en communicatieproducten. Tijdens de grote Navo-top in juli vorig jaar in Brussel werd het Eindhovense Dicentis conferentiesysteem gebruikt. Van 38 landen beschikten de (minister)presidenten, ministers van Defensie en ministers van Buitenlandse Zaken, net als twintig tolken, over de vergaderposten uit dat systeem.

Een deel van het Boxtelse Bosch Rexroth werkt in de Eindhovense vestiging. Deze producent van industriële technologie presteerde volgens het jaarbericht uitzonderlijk goed. Het bedrijf levert onder meer aan diverse autofabrikanten een uiterst gevoelige bewegingssensor bestemd voor zelfrijdende auto's.

Doorontwikkeling pientere pookje

Het grootste onderdeel van Bosch Nederland is het Tilburgse Bosch Mobility Solutions dat geavanceerde duwbanden voor de continu variabele transmissie produceert. Volgens Bosch wint deze doorontwikkeling van het pientere pookje in de DAF personenauto's enorm aan populariteit en wordt dit jaar de 75 miljoenste duwband geproduceerd. In de fabriek is veel geïnvesteerd om de allernieuwste duwband met een hoge mate van automatisering te kunnen maken. Bosch verwacht dat de vraag naar dit product blijft stijgen. Dit dankzij een toenemende toepassing in gewone auto's, maar ook omdat de duwband interessant is voor toepassing in elektrische auto's.