Contactloos betalen behoort tot de technieken van NXP.
Volledig scherm
Contactloos betalen behoort tot de technieken van NXP. © ANP XTRA

Brussel stemt in met overname NXP, maar stelt voorwaarden

De Amerikaanse chipreus Qualcomm mag NXP in Eindhoven overnemen, máár niet alle onderdelen. Dat besluit heeft de Europese Commissie (EC) donderdag bekend gemaakt.

Vooral op het gebied van NFC (near field communication) chips, bestemd voor onder meer beveiligd betalen met een mobieltje, mogen niet alle essentiële patenten mee overgaan. Qualcomm heeft daarom toegezegd deze patenten te verkopen aan een derde partij. Verder zijn er nog enkele beperkingen afgesproken.

Qualcomm wil NXP al meer dan een jaar overnemen voor 47 miljard dollar (bijna 40 miljard euro). De EC is vorig jaar een diepgaand onderzoek gestart omdat ze vermoedde dat de concurrentie in de chipindustrie door de overname zou worden aangetast. Behalve op het gebied van NFC chips waren de bezwaren gericht op de Mifare technologie van NXP, die chips levert voor toegangspasjes, openbaar vervoer kaarten en elektronische sleutels.

Licenties

Qualcomm heeft aangeboden om de licenties op het gebied van de Mifare technologie gedurende een periode van acht jaar ter beschikking te stellen volgens de nu geldende voorwaarden. Hierdoor houden ook concurrenten toegang tot de technologie. Ook de wisselwerking tussen deze technologie en de breedband technologie van Qualcomm zelf zal voor acht jaar bevroren worden op het huidige niveau.

De goedkeuring van de EC betekent nog niet dat de deal ook rond is. Aandeelhouders zijn nog steeds ontevreden over het bod, dat neerkomt op 110 dollar per aandeel. Onder meer de activistische aandeelhouder Elliot Management, die 6 procent van de aandelen bezit, eist dat Qualcomm met een hoger bod op de proppen komt.