Brussel wil snel de stroomprijs omlaag: ‘Miljoenen mensen kunnen energierekening niet betalen’
De stroomprijs in heel Europa moet dringend omlaag. Brussel komt later deze zomer met voorstellen en hoopt dat de Europese leiders er in oktober een besluit over nemen.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil concreet de stroomprijs loskoppelen van de (nu hoge) gasprijs, zo zei ze vanmiddag na afloop van een tweedaagse top in Brussel. Eerder stelden Frankrijk en Spanje dat ook al voor. De koppeling dateert uit een tijd dat goedkope fossiele brandstoffen de markt beheersten, maar die tijd is definitief voorbij, aldus Von der Leyen.
Nu nemen duurzame bronnen ‘die echt goedkoop en kosteneffectief zijn’ een steeds belangrijkere plaats in. De opvattingen van de Commissievoorzitter zijn belangrijk omdat de leiders haar eind vorige maand om voorstellen vroegen. Kleinere bedrijven en huishoudens die nu de rekening al niet meer kunnen betalen, moeten zoveel mogelijk nationaal worden geholpen.
De hoge prijzen op dit moment zijn grotendeels het gevolg van de oorlog in Oekraïne, en het einde is nog niet in zicht. Europa, aldus Von der Leyen, moet erop voorbereid zijn dat Poetin de gaskraan nog veel verder dichtdraait dan hij al heeft gedaan. Nu al krijgen twaalf van de 27 EU-lidstaten geen of minder gas. Brussel probeert daarom zoveel mogelijk contracten elders te sluiten - door gezamenlijke inkoop, net als eerder met de coronavaccins beslissen lidstaten zelf of ze meedoen - en dat loopt goed.
Contracten
Met Amerika zijn al contracten gesloten voor 15 miljard kubieke meter extra dit jaar en 50 miljard in de jaren daarna, Noorwegen (plus 15 procent), Azerbeidzjan (plus 90 procent) en tal van andere landen leveren ook extra. Wetgeving om de ondergrondse gasopslag voor 1 november voor 80 procent te vullen en de winters erna voor 90 procent, passeerde gisteren het Parlement. Brussel zoekt in totaal vervanging voor 150 miljard kubieke meter Russisch gas, maar ‘we vervangen gas niet enkel door gas’, aldus Von der Leyen. Een deel moet komen van energiebesparing; de grote mep uiteindelijk van de overstap op zon, wind en andere duurzame bronnen.
Voor de Europese vakbondskoepel Etuc gaat het allemaal niet snel genoeg. ,,Rond 9,5 miljoen werkenden konden hun energierekening eerder al niet betalen. Terwijl de energiebedrijven recordwinsten incasseren heeft de oorlog er nog miljoenen meer in energie-armoede gestort.” Etuc wil maximumprijzen (waarover onder de EU-lidstaten nog geen overeenstemming bestaat) en een aparte top over de energieprijzen met werkgevers en werknemers.
Bekijk hier onze video’s over de stijgende gasprijzen:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUM
Vane-kok Casimir Evens stapt uit de schaduw, in nieuw restaurant in Sint-Oedenrode zijn alle ogen op hem gericht
SINT-OEDENRODE - Krijgt de regio er een nieuw sterrenrestaurant bij? En al het tweede in Sint-Oedenrode? Chefkok Casimir Evens (36) gooit het roer rigoureus om. ,,We hebben Michelin natuurlijk wel laten weten van onze plannen.” -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
PREMIUM
‘Slimme mast’ VDL moet paal en perk stellen aan rommelig straatbeeld
EINDHOVEN - VDL Groep lanceert een nieuwe, ‘slimme mast’ die behalve als lantaarnpaal ook dienst kan doen als wifi-punt, laad- en meetpaal of zelfs plaats kan bieden aan een ‘drone-nest’. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.
-
Miljardenwinst voor Shell dankzij hoge pompprijzen
Olie- en gasconcern Shell heeft in het tweede kwartaal opnieuw goede zaken gedaan. Het Britse bedrijf boekte een nettowinst van 18 miljard dollar, omgerekend 17,6 miljard euro. -
PREMIUMtoekomstmenu
Wat is de toekomst van de kas? Glastuinders zoeken duurzame oplossingen
Hoge gasprijzen bedreigen de Nederlandse glastuinbouw. Glastuinders zoeken naar technische oplossingen om de energieverslindende teelt te verduurzamen. Maar de praktijk blijkt weerbarstig. -
PREMIUM
Hogere prijzen op het Duitse terras doen bij iedereen pijn
Nu de zomer is aangebroken zitten de terrassen in de Duitse hoofdstad Berlijn weer vol. Maar bezoekers moeten dieper in de buidel tasten dan vorig jaar. En het personeel loopt op het tandvlees.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer