Volledig scherm
Ebusco-bus voor Connexxion, met camera's in plaats van buitenspiegels. © Ebusco

Camera's vervangen spiegels van elektrische bussen van Ebusco uit Deurne

DEURNE - Aerodynamisch en veiliger. Ebusco gaat zijn bussen voorzien van camera's in plaats van buitenspiegels. Te beginnen met de vloot van 156 bussen voor vervoerder Connexxion.

In vrachtwagens zijn ze al te vinden: camera’s die de plek innemen van buitenspiegels. In bussen maken ze ook hun entree. De Deurnese bussenproducent Ebusco is naar eigen zeggen de eerste in Europa die ze levert voor een grote vloot. Voor klant Connexxion gaat het de 156 elektrische bussen voor de regio’s Amstelland en Haarlem voorzien van het camerasysteem.

Luchtweerstand en veiligheid

,,Wij hebben ze voorgesteld aan de klant", zegt directeur Peter Bijvelds van Ebusco. ,,Door camera's in plaats van buitenspiegels te gebruiken heeft een bus minder luchtweerstand en dus een hogere brandstofefficiency. De camera's verhogen ook de veiligheid. Dit gaat de standaard worden.”

De bussen die zijn besteld door Connexxion's moederbedrijf Transdev krijgen twee HD-camera's aan de buitenkant en twee monitoren voor de chauffeur aan boord. De camera's geven een breder zicht. Daardoor wordt de 'dode hoek’ voor de chauffeur een stuk kleiner. Volgens Ebusco-directeur Bijvelds is bijkomend voordeel dat de bussen minder schade zullen rijden. ,,Met name de rechter buitenspiegel wordt er nu wel eens afgereden.”

Innovatieprijs

Leverancier van de camera's is Stoneridge-Orlaco. Dat won met zijn 'MirrorEye’ camerasysteem een innovatieprijs op de afgelopen bussententoonstelling Busworld. De verwachting is dat veel bussenfabrikanten de spiegels op hun voertuigen gaan vervangen door camera's.

,,We zijn een van de eerste met een Europese typegoedkeuring voor een bus met dit systeem", verklaart Bijvelds. Ebusco gaat zijn nieuwe bus Ebusco 3.0 standaard voorzien van de camera's. Deze elektrische bus krijgt een carrosserie van composiet, een met vezels versterkte kunststof. Ebusco gaat die in Deurne deels geautomatiseerd bouwen. Productie en levering staan gepland voor volgend jaar. De eerste tien worden geleverd aan innovatiepartner Stadtwerke München, zegt Bijvelds.

Ebusco haalde met de opdracht voor Connexxion zijn grootste order ooit binnen. Deze bussen worden vanaf het einde van dit jaar in gebruik genomen door de vervoerder.