Volledig scherm
Asperge steek machine van Cerescon Heeze. © Cerescon

Cerescon in Heeze brengt eerst kleine machine voor aspergesteken op de markt

HEEZE - Het duurt een seizoen langer voordat asperges massaal geautomatiseerd van de akker gehaald kunnen worden met machines van Cerescon. De door een tractor aangedreven machines bleken te duur en daarom presenteert het hightech bedrijf in Heeze tijdens de beurs Expo SE in Karlsruhe nu een kleinere zelfrijdende machine.

Twee jaar geleden presenteerde Cerescon de aspergeoogstmachine die twee of drie rijen aspergebedden tegelijk steekt. In 2018 is hij op een bedrijf in Frankrijk uitgebreid getest. Volgens directeur Thérèse van Vinken waren de proeven op zich geslaagd, maar is toch besloten de machine niet in productie te nemen. „Er was veel belangstelling onder aspergetelers, maar ze waren terughoudend om te bestellen. Ze hikten aan tegen de investering van 7 ton, temeer omdat daar ook nog een tractor met chauffeur bijkomt. Daardoor zouden de kosten te hoog oplopen.”

Automatische steekmodule

Volledig scherm
De directeuren Ad Vermeer en Thérèse van Vinken bij de machine die in Frankrijk is getest. © Cerescon

Met deze wetenschap heeft het bedrijf het introductieplan omgekeerd en brengt het bedrijf van Van Vinken nu eerst een oogstmachine op de markt die één aspergebed tegelijk aankan. „We waren al van plan zo'n machine als opvolger van de grote machines op de markt te brengen. Daarbij hebben we de automatische steekmodule ingebouwd in een unit met rupsbanden. Één werknemer kan dan de hele machine bedienen.”

De nieuwe machine neemt per uur 0,3 hectare asperges voor zijn rekening en kan makkelijk keren, waardoor er minder ruimte aan het eind van de aspergebedden vrij moet blijven. Volgens Cerescon kan deze machine de steekkosten met 70 procent verlagen ten opzichte van het handmatig steken. Het bedrijf richt zich met de machine op de wat kleinere aspergeteler. 

Nieuwe financieringsronde

Volledig scherm
De machine aan het werk op een aspergeveld. © ANP

Volgens Van Vinken is de vertraging een tegenvaller voor het bedrijf, waar momenteel 19 mensen werken. „We hebben een nieuwe financieringsronde gehouden en zijn met nog een grote investeerder in gesprek. Ons vertrouwen in het nieuwe model, dat 350.000 euro gaat kosten, is echter groot. We presenteren onze machine nu op de beurs en gaan in het aspergeseizoen 2020 met twee machines op roadshows in Noord-Duitsland en Nederland en een paar weken in Italië. Daarna gaan we er tien produceren voor klanten die een subsidie kunnen krijgen bij de aanschaf en hem dan tijdens de oogst in 2021 gaan gebruiken. Tegelijk gaan we met dit model als uitgangspunt ook machines maken die twee en drie rijen asperges oogsten.”

De machine, een eigen vinding van Cerescon, sondeert het asperge-bed met een groot aantal vochtsensoren die precies in beeld brengen waar asperges onder het oppervlak zich bevinden. Twee robotarmen met steeksystemen brengen vlijmscherpe mesjes tot aan de onderkant van de asperge, diep in het bed. Daar steken ze de asperge af, waarna deze uit het aspergebed wordt getild en op een lopende band gelegd. Dat gebeurt binnen 1,1 seconde in een vloeiende beweging, meebewegend met de machine. Aan het eind herstelt de machine het aspergebed en bedekt deze weer met plastic folie.

Volledig scherm
Een robotarm brengt mesjes tot onder aan de asperge. © Cerescon