Volledig scherm
De directeuren Ad Vermeer en Thérèse van Vinken bij de machine die in Frankrijk aan het werk gaat. © Cerescon

Cerescon in Heeze verkoopt eerste volautomatische aspergesteekmachine

HEEZE Het is de eerste machine voor het volautomatisch steken van asperges ter wereld. Dat zegt het in Heeze gevestigde bedrijf Cerescon. 

Deze week is hij op transport gezet naar Frankrijk, waar hij in de praktijk gaat werken. De startende hightech machinebouwer is bezig met de bouw van nog zes machines die worden geleverd voor gebruik in het aspergeseizoen van 2019.

Volgens directeur Thérèse van Vinken van Cerescon reizen er vijf servicemonteurs mee om de nieuwe machine bij de klant in Frankrijk goed op gang te krijgen. „Liever hadden we zo'n eerste machine in de buurt aan het werk gehad. Maar in Frankrijk is de nood nog hoger dan hier, omdat de wet op tijdelijke arbeid daar nog strenger is. Dit is een klant die staat te popelen om zijn aspergebedrijf te laten groeien, maar wel met onze machines.”

Terugverdientijd

Cerescon heeft de machine Sparter genoemd en de variant die één rij tegelijk steekt vervangt meer dan twintig aspergestekers en houdt zes hectare asperges bij. Hij kost dan wel 325.000 euro. Het bedrijf verkoopt ook machines die twee of drie asperge-bedden tegelijk steken en die kosten 450.000 en 600.000 euro. Van Vinken: „Maar die laatste versie vervangt wel zestig tot zeventig aspergestekers, Dus de terugverdientijd is heel snel. Bovendien zorgen onze machines voor hooguit 15 procent oogstverlies, terwijl menselijke stekers een verlies van 30 procent hebben.”

Cerescon, met inmiddels twintig werknemers, wil het aantal te produceren machines ieder jaar verdubbelen, tot 65 per jaar. Het bedrijf verwacht deze afzet te vinden in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarna kunnen ook andere Europese landen en aspergelanden buiten Europa zoals Peru en Taiwan worden beleverd. 

Robotarm

Volledig scherm
Een robotarm brengt mesjes tot onder aan de asperge. © Cerescon

De machine sondeert het aspergebed met een groot aantal vochtsensoren die precies in beeld brengen waar asperges tot tien centimeter onder het oppervlak zich bevinden. Twee robotarmen met steeksystemen brengen vlijmscherpe mesjes tot aan de onderkant van de asperge, diep in het bed. Daar steken ze de asperge af, waarna deze uit het aspergebed wordt getild en op een lopende band gelegd. Dat gebeurt binnen 1,1 seconde in een vloeiende beweging, meebewegend met de machine. Aan het eind herstelt de machine het aspergebed en bedekt deze weer met plastic folie.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement