Volledig scherm
PREMIUM
Werknemers van een elektronicafabriek in Shenzhen aan het werk. China zou liefst meer chips in eigen fabrieken willen maken.

China wil méér garanties van Qualcomm voor akkoord overname NXP

EINDHOVEN - China wil meer garanties dat de overname van NXP in Eindhoven door Qualcomm geen nadelige gevolgen heeft voor Chinese chipbedrijven. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg uit bronnen dicht bij de onderhandelingen. Het Chinese ministerie van Handel is niet tevreden met de toezeggingen die chipbedrijf Qualcomm tot nog toe heeft gedaan en wil meer. 

Dat is deels onder druk van een zware lobby van Chinese chipbedrijven die willen voorkomen dat de overname hen schaadt. Zij zijn bang dat Qualcomm haar licentiemodel wil uitbreiden met de technologie van NXP op het gebied van chips voor het betalen met de mobiele telefoon en zelfrijdende auto's. Qualcomm verleent onder meer licenties voor het gebruik van technologie, zonder zelf de chips te leveren. Dit verdienmodel ligt onder vuur, ook omdat Qualcomm daarbij aan koppelverkoop zou doen. Het Amerikaanse bedrijf heeft om die reden ruzie met overheden en klanten, onder meer met computer en mobieltjes fabrikant Apple.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement