Volledig scherm
Eindhoven NXP op High Tech Campus © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Chips voor auto en mobieltje zorgen voor hogere omzet NXP in Eindhoven

EINDHOVEN - Chipfabrikant NXP in Eindhoven had een beter eerste kwartaal van 2018 dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

De omzet steeg met 3 procent naar 2,27 miljard dollar (1,89 miljard euro), tegen 2,21 miljard een jaar eerder. Wordt ermee rekening gehouden dat de afdeling Standaard Producten intussen is verkocht, dan is de omzetstijging zelfs ruim 8 procent. De winst steeg met 3 procent naar 617 miljoen dollar (514 miljoen euro) van 599 miljoen.

Overname het beste

Topman Richard Clemmer zegt in de persverklaring over de kwartaalcijfers nog steeds te geloven dat overname door branchegenoot Qualcomm het beste is voor NXP. „Het is nodig om aan de wensen van onze klanten als het gaat om autochips en chips voor het internet der dingen te kunnen blijven voldoen. Daarom hebben we het overnameproces verlengd zodat de laatste noodzakelijke toestemming van een overheid, namelijk die van China, kan worden verkregen.”

Groei autochips

De grootste divisie van NXP, die chips voor in auto's produceert, groeide met 10 procent naar 995 miljoen dollar, van 906 miljoen dollar. Een relatief nog grotere groeier is de divisie die onder meer chips maakt die betalen met de mobiele telefoon mogelijk maken. Deze groeide met 17 procent naar 633 miljoen dollar, van 541 miljoen. De divisie die chips maakt voor wifi verbindingen en zendmasten zag de omzet voor het eerst sinds lang dalen, namelijk met 12 procent naar 396 miljoen dollar, van 450 miljoen een jaar eerder. Bij de kleinste divisie, die voor chips in onder meer creditcards en digitale sleutels, is het omgekeerde te zien. Daar is na een langdurige verlaging van de omzet voor het eerst een verhoging, met 25 procent naar 142 miljoen dollar, van 114 miljoen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement