Volledig scherm
Archieffoto © AP

Cijfers Qualcomm, dat NXP in Eindhoven wil, hebben twee gezichten

EINDHOVEN - De kwartaalcijfers van Qualcomm laten een goede en een zeer slechte kant zien. De Amerikaanse chipgigant, die in een langdurig overnameproces van NXP Semiconductors in Eindhoven zit, zette in de laatste drie maanden van 2018 6 miljard dollar om, met een netto winst van 1,5 miljard dollar. Maar als volgens de strenge Amerikaanse beursregels wordt gerekend, dan is de winst plotseling veranderd in een verlies van maar liefst 6 miljard dollar. 

Dat is een gevolg van een aantal forse problemen waarmee Qualcomm te maken heeft. Volgens de zogeheten GAAP regels moeten alle mogelijke kosten bij voorbaat van de winst afgetrokken worden, ook al moeten procedures hierover nog gevolgd worden. Zo houdt Qualcomm er rekening mee dat het de claim van een miljard dollar waarover het bedrijf rechtszaken met Apple voert geheel moet worden betaald. Ook de boete van de Europese Commissie van bijna een miljard euro staat nu al op de winst- en verliesrekening, hoewel Qualcomm die aanvecht. Maar de grootste verliespost is een verwachte belastingaanslag door belastinghervormingen. Mogelijk krijgt het bedrijf een naheffing van 6 miljard dollar belasting onder meer over winsten die het bedrijf in het buitenland heeft gestald. 

Ondanks deze zorgen spreekt topman Steve Mollenkopf van Qualcomm van een kwartaal dat een continue sterke aanwezigheid van zijn bedrijf op de chipmarkt laat zien. Hij ziet zelfs grote groeimogelijkheden dankzij de introductie van 5G-technologie als opvolging van de 4G mobiele communicatie. 

Overname NXP

Het bedrijf meldt verder nog steeds te verwachten begin dit jaar de overname van NXP te voltooien. Of hiervoor tegemoet wordt gekomen aan de eisen van aandeelhouders van NXP om het bod van 110 dollar per aandeel (in totaal 47 miljard dollar inclusief schulden) te verhogen, wordt niet aangegeven. 

Over het vijandig bod van 130 miljard dollar dat concurrent Broadcom intussen heeft uitgebracht op Qualcomm vermeldt het kwartaalbericht niets. Tijdens een aandeelhoudersvergadering in maart zullen Mollenkopf en zijn medebestuurders onder meer een motie van de belagers tegen moeten zien te houden die beoogt om het hele bestuur te vervangen door mensen dies zijn voorgedragen door Broadcom. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement