CNV: Zieke werknemer voelt steeds meer druk van de baas
Een kwart van de Nederlandse werknemers voelt zich door de werkgever steeds meer onder druk gezet om snel weer te komen werken bij ziekte. De helft van de werknemers vindt het, vanwege de personeelskrapte, lastig om zich ziek te melden.
Dat blijkt uit een enquête die vakbond CNV onder 2600 van haar leden heeft gehouden. De uitkomst was gelijk in alle sectoren van de arbeidsmarkt, zoals zorg, onderwijs en vervoer. De enquête komt een dag nadat het kabinet waarschuwde dat de krapte op de arbeidsmarkt ‘een structureel probleem zal blijven’.
De werknemers gaven aan dat hun baas druk uitoefent door al na een paar dagen ziekte te bellen om te vragen ‘wanneer iemand weer komt’. ,,Bellen is prima, maar de vraag is dan hoe het met iemand gaat, niet wanneer hij of zij weer komt. En we zien dat werkgevers steeds sneller bellen”, stelt een CNV-woordvoerder. Ook laat een kwart van de werkgevers externe bureaus, zoals een reïntegratiebureau, bellen als de ziekte langer duurt.
Schadelijk gedrag
,,We snappen dat werkgevers door de krappe arbeidsmarkt omhoog zitten, maar dit is schadelijk gedrag. Forceren leidt ertoe dat mensen op termijn juist langdurig kunnen uitvallen, zeker in een tijd waarin veel psychisch verzuim is", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Uit de vakbondspeiling blijkt dat de helft van de werknemers zich bezwaard voelt als hij of zij zich ziek meldt. Ze beseffen zich dan dat hun baas toch al krap in de mensen zit. Iets meer dan de helft van de ondervraagden (54 procent) werkt door als ze zich eigenlijk ziek voelen en 22 procent van de mensen meldt zich eerder beter dan een paar jaar geleden. ,,Als je ziek bent, meld je dan ook echt een paar dagen ziek, dat voorkomt langdurig verzuim", stelt de vakbond.
Als je ziek bent, meld je dan ook echt een paar dagen ziek
Uit de enquête blijkt dus ook dat driekwart van de werknemers zich niet onder druk voelt gezet om weer snel te komen werken. Ruim zeventig procent zegt ook dat een bellende baas geen enkel effect zou hebben op de duur van hun ziekmelding. Door de krapte op de arbeidsmarkt zit de werknemer tegelijk in een goede positie, zijn werkgever zal hem graag willen houden.
CNV stelt dat er vooral meer aandacht voor ziektepreventie moet komen. Fortuin: ,,Werkgevers zijn nu vooral bezig met het forceren van zieke werknemers om weer te komen. Maar in een tijd dat stress ziekteoorzaak nummer 1 is, zouden werkgevers vooral moeten investeren in het verminderen van de werkdruk.”
Minder werkenden, tekort blijft
Vrijdag kwam het kabinet ook met een waarschuwing. Volgens minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zal het tekort aan werknemers in onder meer de zorg, onderwijs en techniek ‘structureel blijven'. ,,Er zijn in de toekomst minder werkenden. Daar is geen simpele oplossing voor. We zullen moeten accepteren dat niet alles tegelijkertijd kan.’’ De minister stelt dat ‘we allemaal last hebben van de krapte op de arbeidsmarkt’. ,,Er zijn gewoon niet genoeg mensen om zonnepanelen te leggen of warmtepomp te installeren.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ING en ABN Amro herstellen zich op beurs na 50 miljard euro steun voor Credit Suisse
ING en ABN Amro zijn donderdag net als andere Europese banken omhooggegaan op de beurzen. De grootste Nederlandse banken kelderden woensdag nog bijna 10 procent door de zorgen over Credit Suisse. -
PREMIUM
Sportwinkels failliet, maar Bladels webshopbedrijf groeit na doorstart: Foris komt met Rucanor-fietsen
BLADEL - Het ‘gaat lekker’ met de Bladelse webshops van Foris. Volgens bestuurder Martijn Nelissen heeft een faillissement van sportwinkels in dezelfde bedrijvengroep geen gevolgen voor de plannen in Bladel.Bladel -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Sterke euro en ineffectieve Russische olieboycot doen pompprijzen kelderen
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig. -
-
-
Europese Commissie wil consument recht op reparatie geven: ‘Behoed oude spullen voor schroothoop’
Consumenten moeten het recht krijgen een wasmachine of ander kapot of versleten product te laten repareren, stelt de Europese Commissie voor. Nu hebben ze vaak geen andere keuze dan een nieuwe te kopen, en dat is slecht voor de planeet en voor hun portemonnee. Klanten zouden ieder jaar 12 miljard euro kunnen besparen door hun oude spullen te behoeden voor de schroothoop. -
Aandelen Nederlandse banken onderuit, ondanks redding van Credit Suisse
De bankencrisis is nog niet voorbij. Ook na de redding van de Zwitserse bank Credit Suisse gingen de bankaandelen verder onderuit.