Consumentenbond: 83 procent van reizen niet te boeken voor aanbiedingsprijs
Reisorganisaties misleiden consumenten op grote schaal met lokkertjes. Zo concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Zo’n 83 procent van de reizen die de organisatie bekeek, was niet voor de aanbiedingsprijs te boeken.
De Consumentenbond heeft klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie en vraagt concurrentiewaakhond ACM in te grijpen. ,,Reizen blijken helemaal niet beschikbaar of de prijs verandert zodra een reiziger begint met boeken. En tijdens het reserveren stijgt de prijs ook regelmatig, omdat reisaanbieders onvermijdbare extra bedragen niet vermelden bij de aanbieding”, constateert de consumentenorganisatie.
De ‘verzwegen kosten’, zoals toeristenbelasting, boekingskosten of verplichte bijdragen, lopen uiteen van 8 euro tot 462 euro per vakantie. De Consumentenbond geeft als voorbeeld D-reizen die adverteerde met een reis voor twee personen naar Cyprus voor in totaal 450 euro.
,,Maar dit bedrag verdubbelde uiteindelijk. En bij de VakantieDiscounter explodeerde de totale reissom van een reis naar Ibiza voor twee personen tijdens het boeken van 286 naar 3520 euro”, aldus de bond. ,,Stip Reizen bood zelfs een Fly & Drive Andalusië aan, zonder de kosten van de bijbehorende huurauto in de aanbiedingsprijs op te nemen”, vervolgt de belangenbehartiger.
Prijs
Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond noemt het frustrerend en misleidend als de prijs van je vakantie tijdens elke stap van het boekingsproces stijgt. ,,Terwijl de regels glashelder zijn: een reis moet te boeken zijn voor de geadverteerde prijs, alle onvermijdbare kosten moeten in de prijs zitten en variabele kosten moeten er direct bij staan. Het is stuitend dat de reisbranche zich nog steeds niet aan deze regels houdt.”
In totaal zijn er driehonderd aanbiedingen van twaalf reisaanbieders onderzocht. Die reisorganisaties beloven volgens de Consumentenbond beterschap, ‘maar Corendon en Stip Reizen blijven wel verplichte servicekosten en toeristenbelasting verstoppen. En Prijsvrij en D-reizen zeggen niet te kunnen voorkomen dat prijzen sterk veranderen tijdens het boeken'.
De organisatie is tegen deze vier reisaanbieders een procedure gestart bij de Reclame Code Commissie. De Consumentenbond heeft de bevindingen ook besproken met de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt. Die was al van plan vanaf 1 april weer te gaan controleren en zal handhaven als dat nodig is, bijvoorbeeld door boetes op te leggen.
Lees verder onder de video
Aanpassing van website
In een reactie zegt de reiskoepel dat de reisorganisaties momenteel hun websites aanpassen, zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt. ,,De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger", aldus een woordvoerster namens de reisbranche.
De ANVR benadrukt dat reisbedrijven zich moeten houden aan de geldende wet- en regelgeving. ,,Over de interpretatie daarvan zijn net nieuwe afspraken gemaakt met de ACM”, aldus de belangenbehartiger.
De ANVR stelt dat reisbureaus vroeger werkten met prijzenboekjes, waarin de prijzen voor een vakantie gedrukt werden aan het begin van een seizoen. Maar tegenwoordig hebben ze te maken met zogeheten ‘fluid pricing’. Dat betekent dat de prijs continue meebeweegt met vraag, aanbod en beschikbaarheid. De brancheorganisatie benadrukt dat alle informatie over prijzen vanaf zaterdag direct duidelijk zal zijn wanneer iemand wil boeken. ,,Daarnaast moeten de bijkomende kosten per boeking, met uitzondering van lokale taxen en heffingen, in één bedrag getoond worden. Deze kunnen later in de boeking wel weer opgesplitst worden zodat de reiziger in detail weet wat inclusief is in de reissom”, aldus de organisatie.
Bekijk onze economievideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Massaclaim tegen de staat in de maak: ‘Gestolen 400 miljard euro terug naar gepensioneerden’
-
Zorgpersoneel krijgt er vijftien procent salaris bij en recht om onbereikbaar te zijn
Ziekenhuispersoneel hoeft volgende maand geen actie meer te voeren. De vakbonden en ziekenhuizen hebben zojuist een akkoord bereikt: zorgpersoneel krijgt er tot vijftien procent salaris bij, ontvangt een hogere reiskostenvergoeding en krijgt het recht om onbereikbaar zijn. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Met video's
Klanten krijgen honderden euro’s terug na claim over onterechte energieverhoging
Zeker drie klanten van Essent, Eneco en Vattenfall hebben schikkingsvoorstellen van tussen de 400 en 1400 euro ontvangen van hun energieleverancier. Dat gebeurde nadat zij een claim indienden over een onterechte tariefsverhoging. -
PREMIUM
Autofabriek VDL Nedcar ligt weer plat, voor donderdag nieuwe staking aangekondigd
BORN/EINDHOVEN - Medewerkers van VDL Nedcar zijn dinsdagochtend opnieuw in staking gegaan. Ze voeren de druk op bij de directie van VDL en VDL Nedcar voor een beter sociaal plan. Donderdag wordt er opnieuw gestaakt.Eindhoven
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
PREMIUM
Banengroei in Eindhoven en Helmond vlakt af, maar hightech industrie doet het nog bovengemiddeld
EINDHOVEN/HELMOND - De banengroei in de regio zal in de komende jaren afnemen. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat de groei van de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio’s rond Eindhoven en Helmond in 2024 bijna zal stilvallen.Helmond, Eindhoven -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?