Volledig scherm
PREMIUM
Demonstranten in Moskou eisten in 1999 hun geld van de Centrale Bank terug © EPA

Crisis in Rusland: 'Als je een extra pak rijst zag, kocht je dat'

20 jaar geledenVandaag precies twintig geleden ging Rusland praktisch op de fles. Door een ‘default’ op 17 augustus 1998 ging alles mis wat mis kon gaan en beleefde het land de ergste financieel-economische crisis ooit. 

Quote

Als je een extra pak rijst zag, dan kocht je dat

Jeroen Ketting, Nederlandse ondernemer in Moskou

,,Er komt geen devaluatie, vast en zeker niet!’’, verklaart de Russische president Boris Jeltsin in augustus 1998 onverschrokken, als journalisten hem vragen of de regering de koppeling van de Russische roebel aan de dollar gaat loslaten. Drie dagen later, op 17 augustus 1998, gebeurt uitgerekend dát. Het doet de Russische economie als een kaartenhuis in elkaar storten.

,,Ik ging naar bed met 7 roebel voor een dollar en werd wakker met 24 roebel voor een dollar’’, herinnert de Nederlandse ondernemer Jeroen Ketting van Lighthouse Management Solutions zich. Sinds 1994 leidt hij bedrijven in de Russische hoofdstad en heeft hij alles voorbij zien komen. Maar de ‘meltdown’ van 1998 sloeg alles. ,,De handel lag compleet stil, alle investeringen stokten en er lagen geen producten meer in de schappen. Als je een extra pak rijst zag, dan kocht je dat. Zo onzeker was de situatie.’’