Een elektrische zijlader van VDL Translift voor afvalinzamelaar ROVA in Zwolle.
Volledig scherm
Een elektrische zijlader van VDL Translift voor afvalinzamelaar ROVA in Zwolle. © VDL Groep

Cure gaat in Eindhovense regio afval inzamelen met elektrische kraanauto van VDL

EINDHOVEN - VDL Translift heeft zijn eerste elektrische voertuigen voor afvalinzameling gepresenteerd. Cure gaat in de regio een elektrische kraanauto beproeven.

Het in Dronten gevestigde VDL-bedrijf Translift heeft elektrische voertuigen voor afvalinzameling ontwikkeld als proeftuinproject. Vier publieke inzamelaars in het land doen er aan mee. Ook onderzoekinstituut TNO is bij het project betrokken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland draagt bij aan de financiering.

Cure, afvalinzamelaar in Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard, neemt in het eerste kwartaal van volgend jaar een elektrische kraanauto in gebruik voor het legen van ondergrondse containers. ,,We willen graag voorop lopen en een modern bedrijf zijn", zegt directeur Frans van Strijp over de motivatie om mee te doen aan het project. Cure wil op termijn de afvalinzameling uitvoeren zonder dat schadelijke stoffen vrijkomen. ,,We doen mee om daar een start mee te kunnen maken. Dat we dat kunnen doen met een voertuig van DAF en VDL is voor de regio helemaal top.”

Basis van de elektrische inzamelvoertuigen is de elektrische DAF CF die DAF en VDL samen hebben ontwikkeld. Het gaat om twee varianten. De kraanauto's zijn uitgerust met een speciaal systeem voor het legen van ondergrondse containers. Het andere type zijn zogenoemde zijladers, die mini-containers optillen om ze vervolgens in de bak van het voertuig te legen. De voertuigen hebben een bereik van ongeveer 100 kilometer met één batterijlading.  De wagens kunnen binnen een half uur tussentijds worden bijgeladen.

Cure koopt de elektrische kraanauto, zegt directeur Van Strijp. ,,We gaan in het kader van het project veel data aanleveren, zodat de auto kan worden verbeterd. Maar in principe zullen we tien jaar met deze auto gaan rijden.” 

Twee zijladers voor afvalinzameling in Zwolle en in Velsen heeft VDL Translift al geleverd.  Behalve Cure krijgt ook de gemeente Rotterdam volgend jaar een elektrische kraanauto tot haar beschikking.