De nieuwe organisatie wil computerhackers, hier bijeen tijdens hackevenement Capture the Flag in Den Haag, een stap voor blijven.
Volledig scherm
De nieuwe organisatie wil computerhackers, hier bijeen tijdens hackevenement Capture the Flag in Den Haag, een stap voor blijven. © ANP

Cyber Weerbaarheid Centrum Brainport wil een vuist maken tegen internetcriminelen

EINDHOVEN - Het is de nachtmerrie van menig ondernemer. Je hebt geïnvesteerd in de ontwikkeling van hightech onderdelen die je klant, een groot productiebedrijf, precies op tijd aan zijn lopende band wil. Onverwacht springen alle beeldschermen in het bedrijf op zwart. Ontwikkelaars vinden hun bestanden niet meer en machines worden niet aangestuurd. Voordat de problemen zijn opgelost is het strakke schema in de war en wie weet welke computerdata nu in handen zijn van onbekenden?

Om één front te vormen tegen internetcriminelen die dit doen wordt vrijdag in Eindhoven het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport gestart. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken & Klimaat komt ervoor naar de Brainport Industries Campus, waar het centrum wordt gevestigd. Keijzer ziet het initiatief als een welkome aanvulling op al bestaande initiatieven voor vitale sectoren als energie en dijkbewaking.

Grote hightech bedrijven

Sandra Konings van BDO Accountants & Adviseurs is één van de initiatiefnemers. „Met 26 grote hightech bedrijven, zoals ASML, DAF en NXP, werken we al samen op dit gebied. Deze Eindhoven Cyber Security Groep werkt informeel en de deelnemers willen dat hun toeleverende bedrijven ook veilig werken. Vandaar dat zij de nieuwe organisatie steunen.”

Dat betekent dat hun kennis en ervaring via de nieuwe instelling ook bij kleine bedrijven terecht kunnen komen. Konings: „Het midden- en kleinbedrijf heeft vaak geen weet over de normen in de cyber security. Bovendien is uitwisseling van in de praktijk opgedane kennis en ervaring altijd nuttig. Dat heb ik eerder toen ik bij de Rabobank werkte ervaren. Hackers komen altijd wel een systeem binnen, het gaat erom hoe snel je het weet en de deuren kunt sluiten.”

Verkleinen van risico's

De deelnemers betalen een contributie van 1500 euro oplopend tot 2000 euro per jaar, zegt Robert Jan Marringa, die namens Brainport Development in de initiatiefgroep zit. „We hebben met een groep van elf bedrijven de plannen gemaakt en proefgedraaid. Het verkleinen van de risico’s vinden ze heel belangrijk en dan is voor een gezond bedrijf deze contributie geen probleem. Als Brainport Development hebben we samen met de provincie en Metropoolregio Eindhoven een startlening van 215.000 euro gegeven en het Rijk kent een subsidie van 200.000 euro toe. Intussen hebben we al 22 deelnemers, we willen dit jaar nog groeien naar 50 deelnemers en volgend jaar naar 150. Met 10 procent van onze doelgroep, mkb hightech bedrijven in Nederland, draait het centrum al break even.”

Dat centrum bestaat voorlopig uit drie mensen waarvan één fulltime, zegt de eerste directeur Alexis Barron, die eerder een security functie bij ASML had. „Wij starten met een security healthcheck om te kijken hoe het bedrijf ervoor staat. Daarnaast vervullen we een soort 112 alarmnummer functie. Wij weten dan de weg en kunnen andere bedrijven snel alarmeren en adviseren wat te doen. We werken met een website met een afgesloten sectie voor onze deelnemers. Daarop kunnen we relevante informatie uitwisselen, zonder dat criminelen die kunnen misbruiken.”

Weerbaar maken

Verder organiseert het nieuwe centrum activiteiten die de aangesloten bedrijven meer weerbaar moeten maken, zegt Barron. „Vooral op het gebied van preventie en bewustwording valt veel te doen. Er moet bij iedere gebruiker van de computersystemen een gezonde achterdocht zijn en ze moeten weten wat te doen als ze een afwijking zien. Die awareness kun je trainen en we bieden onder meer kennissessies aan. Ook over hoe je dreigingen vaststelt en hoe je een aanval afslaat gaan we hulp bieden. Tot slot adviseren we hoe aangerichte schade zo snel mogelijk kan worden hersteld.”