Truckassemblage bij DAF in Eindhoven.
Volledig scherm
Truckassemblage bij DAF in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

DAF boekt stijging winst bij recordomzet

EINDHOVEN - DAF heeft 2018 afgesloten met een recordomzet en een forse winststijging. Dat blijkt uit de jaarrekening die de truckfabrikant bij de Kamer van Koophandel heeft gedeponeerd.

De recordproductie bij DAF leidde tot een toename van de omzet met 10 procent tot 5,6 miljard euro. De operationele winst groeide vorig jaar van 345 tot 484 miljoen euro. De nettowinst dikte met 41 procent aan tot 385 miljoen euro.

DAF leverde vorig jaar 52.807 zware trucks af in Europa, waarmee het een record marktaandeel van 16,6 procent realiseerde. In Nederland, Engeland, België, Polen, Tsjechië, Hongarije en Bulgarije was DAF marktleider. In Duitsland was DAF het grootste importmerk.

De Eindhovense producent verkocht 8.458 vrachtwagens buiten Europa. DAF bleef marktleider in Taiwan. In Israël, Wit-Rusland en Zuid-Afrika groeide het marktaandeel. In Indonesië werd een verkooprecord geboekt.

De truckbouwer kon 49 nieuwe locaties aan zijn dealernetwerk toevoegen. Wereldwijd is het merk nu op 1.100 locaties vertegenwoordigd.

DAF investeerde vorig jaar 147 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. Dat was minder dan de 187 miljoen euro in 2017. Ook de investeringen in gebouwen, fabrieken en machines lagen lager, met 84 miljoen euro tegenover 129 miljoen een jaar eerder.