Elektrische truck van DAF.
Volledig scherm
Elektrische truck van DAF. © DAF Trucks

DAF start verkoop en productie elektrische truck

EINDHOVEN - De elektrische truck van DAF en VDL is rijp voor de markt. Na een testfase van een jaar starten verkoop en productie van naar verwachting enkele tientallen stuks op jaarbasis.

De zes volledig elektrische DAF-trucks hebben er 150.000 kilometer opzitten. Ze worden ingezet voor het transport van onder meer levensmiddelen en containers.

DAF zegt nu zover te zijn dat de DAF CF Electric ‘in beperkte aantallen’  kan worden verkocht. De elektrische truck is aan de hand van de opgedane testervaringen vernieuwd. De vrachtwagen is uitgerust met een nieuwe generatie software en een nieuw dashboard.

Geleidelijk opstarten

Om de kwaliteit te garanderen wil DAF de productie geleidelijk opstarten. Chassis en cabine van de wagen worden bij DAF geproduceerd. Het voertuig wordt bij VDL van een elektromotor en batterijen voorzien.

De eerste vrachtwagen van de nieuwe serie e-trucks wordt naar verwachting eind januari opgeleverd. DAF stelt 'met een flink aantal klanten al vergaand in gesprek’ te zijn over een order. 

DAF wil ook het servicenetwerk voor e-trucks stap voor stap opbouwen. De vrachtwagen is in eerste instantie beschikbaar voor klanten in Nederland, België en het Duitse Noordrijn-Westfalen.

In de praktijk is volgens de fabrikant gebleken dat het bereik van de e-truck zich niet beperkte tot de beschikbare 100 kilometer per batterijlading maar dat door slim plannen van de ritten wel 250 kilometer per dag haalbaar is. Tussentijds kunnen de accu's worden bijgeladen.

Onder meer Jumbo en Tinie Manders Transport uit Geldrop hebben als 'testrijders’ een elektrische vrachtwagen in hun vloot opgenomen. Afvalinzamelaar Cure in Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard neemt volgend jaar een door DAF en VDL ontwikkelde elektrische kraanwagen in gebruik voor het legen van ondergrondse containers.