Volledig scherm
Staking bij DAF in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

DAF: vrijwillig overwerk na stakingen

EINDHOVEN - DAF vraagt medewerkers om vrijwillig over te werken na de stakingen. De Eindhovense truckproducent hoopt zo de opgelopen achterstand in de productie te kunnen inhalen.

DAF is sinds het vastlopen van onderhandelingen over de metaal-cao getroffen door vier stakingsdagen. Daardoor kon niet de volledige productie worden gedraaid. In welke mate achterstand is opgelopen, wil DAF niet zeggen.

,,We onderzoeken de mogelijkheid om bijvoorbeeld op zaterdag vrijwillig over te werken. Een andere optie die wordt bekeken is om collega’s te vragen ’s avonds – wederom op vrijwillige basis – een uur langer door te werken”, laat een woordvoerder van het concern weten.

Concurrent Scania in Zwolle heeft overwerk aangekondigd voor de medewerkers als gevolg van een staking van twee weken geleden. Daardoor liep het bedrijf volgens een woordvoerster een achterstand op van 150 trucks.

BIJ VDL Nedcar in Born wordt extra gewerkt als gevolg van de stakingen. De directie heeft aangegeven dat de geplande aantallen auto’s alsnog moeten worden gebouwd. Met een extra dienst op zondagavond, zo zegt een woordvoerder, is het ‘verlies’ van de eerste stakingsdag inmiddels gecompenseerd.

De tweedaagse staking bij VDL Nedcar van eind vorige week had tot gevolg dat de productie was stilgelegd. Er waren te weinig mensen aanwezig om auto’s te kunnen maken. Zo'n  1.900 medewerkers lieten zich als staker registreren.

Ook bij andere bedrijven werd actie gevoerd. Zo hielden medewerkers van Nedschroef in Helmond een 'overwerkstaking':  er wordt niet meer overgewerkt  zolang er geen nieuwe cao is.

  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’