Volledig scherm
© Efteling

Dagje pretpark? Dat is dan 122,87 euro

Het pretparkseizoen is weer begonnen en dat betekent kassa voor de pretparken. Wie er een dagje naartoe wil, zal dit jaar iets dieper in de buidel moeten tasten dan vorig jaar. Gemiddeld is een gezin (vier personen) nu een bedrag van 122,87 euro kwijt. En dat is exclusief parkeerkosten en uitgaven voor versnaperingen. 

Besparingswebsite Kortingscode.nl nam de entreeprijzen van 18 grote pretparken in Nederland, België en Duitsland onder de loep. Een van de uitkomsten: de prijsstijging van een entreekaartje blijft binnen de perken met 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is 61 eurocent per kaartje.

Volgens het onderzoek komt Plopsa Indoor Coevorden als goedkoopste uit de bus. Een gezin is (met z'n vieren en inclusief parkeren) 89,96 euro kwijt. Het meest prijzige park in Nederland is de Efteling met 152 euro. De prijzen kunnen nog wel iets oplopen: in de maanden juli en augustus rekenen sommige parken een hogere entreeprijs.

Besparen

Omdat een uitje al duur genoeg is, kan het slim zijn om tickets vooraf via internet te bestellen. Volgens onderzoek van Kortingscode scheelt dat gemiddeld 19 euro per gezin. Ook met aanbiedingen via de bijvoorbeeld supermarkten valt soms aardig wat te besparen. 

Kaartjes vooraf op datum kopen kan eveneens schelen. Zo krijg je bij Attractiepark Slagharen 30 procent korting bij een week van te voren bestellen. Een andere besparingstip: bij een aantal parken ben je goedkoper uit als je doordeweeks én buiten het hoogseizoen gaat. 

 1. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.
 2. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.