Dankzij kunstmatige intelligentie bestel je straks nooit meer de foute kledingmaat
Die broek blijkt tóch te groot of te klein. Het is één van twee hoofdredenen dat consumenten online bestelde kleding terugsturen. Maar dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie zal dit straks tot het verleden behoren, hopen ze bij Duitse online modegigant Zalando.
In de toekomst kunnen we zeggen: je bestelt maat 38, maar bij dit merk is maat 37 voor jou beter
Het is een hardnekkig probleem voor online modewinkels. De helft van de bij Zalando gekochte kleding wordt geretourneerd, vertelt Stacia Carr. De Amerikaanse leidt in Berlijn een team van enkele tientallen programmeurs en specialisten dat in Berlijn onderzoekt hoe het klanten kan helpen de juiste kleding- of schoenmaat te kiezen.
Behalve dat kleding thuis toch minder mooi blijkt dan gedacht, is een andere belangrijke retourreden dat het bestelde te groot of te klein valt, schetst Carr.
Maten zijn immers bij geen merk exact hetzelfde. Schoenmaat 43 valt bij Adidas weer net anders dan bij Nike of Asics. Maatje 38 is bij producent A net iets groter dan bij producent B. Het is de makke van confectiekleding, doceert ze. ,,Voor de industriële revolutie ging de elite naar de kleermaker, terwijl de armen kleding aan elkaar doorgaven. Moeder of grootmoeder vermaakten oude broeken of overhemden desgewenst."
Lees verder na de foto
Advies op maat
Maat 43 bij Adidas is niet exact hetzelfde als maat 43 bij Nike of Asics
Bij Zalando werken ze nu aan een oplossing. De online modegigant zet hiervoor een combinatie van slimme technologieën en menskracht in: een team modellen past in Berlijn de hele dag kleding en schoenen van de talloze merken die Zalando online verkoopt. Zo wordt in kaart gebracht hoe die zich tot elkaar verhouden. ,,Daardoor weten we of producten bij dat ene merk klein of juist groot vallen."
Het idee is dat klanten straks bij elke aankoop een op maat gesneden advies ontvangen. ,,We geven dan aan: je bestelt nu een maatje 38, maar bij dit merk valt dat relatief groot. Wij adviseren een 37."
Om dat voor elkaar te krijgen, bouwt Carrs team slimme algoritmen. Die leren de klantgeschiedenis kennen en interpreteren. ,,Hoe meer we van je weten, des te beter het advies." Daarbij is ook de hulp van klanten zelf nodig. Niet alle consumenten retourneren niet-passende kleding namelijk. ,,Zeker mannen zeggen sneller: deze trui is te groot of te klein, maar ik draag hem toch, ik heb geen zin in die rompslomp."
Grote winst
Om dat te counteren houdt Zalando na aankopen korte klantenquêtes. ,,Dan vragen we je: hoe goed past dit item je?" Uiteraard zijn er nóg meer manieren om kopers een betere indruk te geven van de juiste maat. ,,We kunnen experimenteren met 3D-bodyscans. Die info kun je dan desgewenst aan ons sturen, waardoor wij je beter kunnen adviseren."
Al met al valt volgens Zalando grote winst te behalen. Consumenten zijn tevredener als de maat klopt, de Duitse webgigant bespaart kosten. Items mogen namelijk gratis worden teruggestuurd. Carr, die lang in Silicon Valley werkte en naast Zalando bedrijven als Sony en Soundcloud op haar cv heeft staan, spreekt van een win-winsituatie. ,,Consumenten zouden eigenlijk niet over de juiste maat hoeven na te denken. Dat moet vanzelf gaan."
In de ideale wereld komen fabrikanten een universele maatvoering overeen. De kans dat zoiets op korte termijn gebeurt, is echter minimaal. ,,Toch is het een probleem dat ontwerpers en merken beter moeten adresseren. Bij consument zorgt het voor veel verwarring."
Leefstijl
Die verwarring wordt voorlopig eerder groter dan kleiner. Door een ongezondere leefstijl worden mensen in het Westen gemiddeld zwaarder. ,,Maatje 40 van nu is daardoor niet meer maatje 40 van, zeg, twintig jaar terug." In plaats van minder kleinere en meer grotere maten te produceren, laten fabrikanten de huidige systematiek intact. ,,Mensen vinden het lastig te accepteren dat ze zwaarder zijn en merken weten dat. Dus laten ze het zoals het is."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1000 euro boete
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Zalando-ceo Rubin Ritter: 'Nederland is de ideale proeftuin'
In tien jaar tijd groeide Zalando uit tot één van Europa's grootste internetbedrijven met een omzet die dit jaar de 5 miljard euro passeert. CEO Rubin Ritter (36) over het succes van de Duitse online modegigant en de belangrijke bijrol van Nederland daarin. -
PREMIUM
Eindhoven Airport poetst coronakater weg; in zestien dagen meer passagiers dan eerste halfjaar 2021
EINDHOVEN - De meivakantie zit erop maar op Eindhoven Airport is het nog altijd een komen en gaan van vliegtuigen richting zonbestemmingen. Met de drukte van de afgelopen weken overtrof de luchthaven de eigen verwachtingen ruimschoots.
-
met video
Opnieuw honderden Nederlandse miljoenen naar luchtvaartconcern Air France-KLM
Nederland steekt opnieuw geld in luchtvaartgroep Air France-KLM. De staat wil zo zijn belang van 9,3 procent in de groep op peil houden. De staat betaalt 220 miljoen euro mee aan een kapitaalinjectie van in totaal 2,2 miljard euro. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Kuijpers uit Helmond voorzichtiger door oorlog: meer werk energietransitie op komst, maar ook uitstel van projecten
HELMOND - Meer werk aan gebouwen die versneld gasloos worden gemaakt. Maar ook uitstel van projecten omdat bedrijven investeringen beperken. Technisch dienstverlener Kuijpers ziet plussen en minnen.