Volledig scherm
Boeren gaan daten op Valentijnsdag. © Boeren van Nederland

Date met een boer op Valentijnsdag? Als het maar niet over de liefde gaat

Boeren in Nederland moeten op Valentijnsdag massaal gaan daten. Dat vindt de stichting Boeren van Nederland. In dit geval geen Boer Zoekt Vrouw-toestanden, want de afspraakjes zijn juist niét bedoeld om een nieuwe liefde te vinden. Het gaat vooral om een goed gesprek. 

,,De insteek is dat boeren een date hebben met iemand van buiten de agrarische sector. Dat kan de buurman zijn, maar ook een veganist of een politicus. Een LTO-bestuurder verwoordde het mooi. Hij zei dat je het meest wint als je een afspraak maakt met iemand met wie je met kromme tenen het gesprek aangaat’’, vertelt Jeanet Brandsma van Boeren van Nederland. 

Meer begrip

Wat Brandsma bedoelt is dat je meer begrip voor elkaar krijgt  als je elkaar onder vier ogen spreekt. ,,Daarom zijn we vorig jaar met de valentijnsactie Make a Date begonnen. We merkten dat er meer afstand was ontstaan tussen boeren en de samenleving. Daarom hebben we eind 2017 ook de stichting Boeren in Nederland opgericht. Via acties als Make a Date proberen we het werk van onze boeren uit te leggen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we actief deelnemen aan het maatschappelijk debat. Vorig jaar was het heel spannend, we dachten eerst dat Make a Date verwarrend zou zijn en dat sommigen zouden denken dat het om echte dates ging, maar dat viel mee. Uiteindelijk zijn er bijna 200 dates gemaakt, dit jaar gaan we voor het dubbele’’, aldus Brandsma. 

Gesprekken kunnen gaan over het klimaat, voedsel, dierenwelzijn, economie of biodiversiteit. ,,In ieder geval onderwerpen waar zowel de boer als zijn of haar gesprekspartner affiniteit mee hebben. Een jaar geleden was er bijvoorbeeld een date tussen een boer en een politicus van GroenLinks, tijdens het gesprek bleek dat ze best veel met elkaar gemeen hadden. Maar het hoeven niet altijd gesprekken tussen uitersten te zijn hoor, boeren willen ook graag hun bedrijf laten zien onder het genot van een ontbijtje in de stal.’’

De Graafschap

Het is de bedoeling dat de dates vanaf donderdag 14 februari, Valentijnsdag, worden gemaakt, meer informatie is te vinden op boerenvannederland.nl. ,,Je ziet dat er nu ook al data worden geprikt, alleen maar mooi natuurlijk. Zo heeft de voorzitter van voetbalclub De Graafschap al ingestemd met een gesprek, net als de nieuwe directeur van de Dierenbescherming en ook verschillende politici willen graag op date.’’ 

Volledig scherm
Boeren willen tijdens een valentijndate meer vertellen over hun werk. © ANP
  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.