De Jager: vertrek beurs Amsterdam onwenselijk
Het kabinet vindt een vertrek van de beurs uit Amsterdam 'onwenselijk'. Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat woensdag geschreven in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Elly Blanksma van het CDA.
Rond NYSE Euronext, het moederbedrijf van de Amsterdamse beurs, is recentelijk een biedingsstrijd ontstaan. Zowel de Deutsche Börse als een combinatie van het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq OMX en de Amerikaanse derivatenbeurs Intercontinental Exchange (ICE) hebben geboden.
Het bestuur van NYSE Euronext heeft laten weten het bod van Nasdaq OMX en (ICE) te verwerpen omdat het strategisch onaantrekkelijk zou zijn. Het bestuur wil verder praten met Deutsche Börse, dat 10,2 miljard dollar heeft geboden.
Een fusie met Deutsche Börse zou waarschijnlijk leiden tot hoofdkantoren in Frankfurt en New York en mogelijk een vertrek van de beurs uit Amsterdam. Het CDA in de Tweede Kamer trok daarover vorige week al aan de bel. Kamerlid Blanksma noemde, net als het kabinet nu, een vertrek van de beurs uit Amsterdam niet wenselijk.
Ze stelde De Jager ook vragen over de financiële risico's en de gevolgen voor het Nederlandse investeringsklimaat van een opsplitsing of fusie met een andere beurs. Diezelfde vraag heeft ze over de gevolgen voor de werkgelegenheid rondom de beurs, zoals onder advocaten, banken en consultants.
De Jager gaat daarop nog niet in. Hij meldt dat hij tijdens de biedingsstrijd geen bevoegdheden heeft. Op de biedingsprocedures is Duits dan wel Amerikaans recht van toepassing. Pas als partijen een formeel bod hebben gedaan en een verklaring van geen bezwaar hebben ingediend, liggen er bevoegdheden voor de minister van Financiën.
Die zal dan in overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank 'de voornemens van de betrokken partijen op hun merites beoordelen en toetsen aan de toepasselijke wetgeving', aldus De Jager. 'Wel ik kan ik u meedelen dat ik een vertrek van de beurs uit Amsterdam onwenselijk acht', voegt hij eraan toe.
Behalve het CDA steunen ook Kamerfracties als die van de PvdA en de SP De Jager. De SP prijst de assertieve houding van De Jager. De PvdA vindt het voor de financiële sector, die voor 8 procent bijdraagt aan de omvang van de Nederlandse economie, van belang dat de beurs in Amsterdam blijft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Recordgroei voor detailhandel, terwijl roep om personeel toeneemt
De Nederlandse detailhandel kende in het eerste kwartaal een recordomzetgroei. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de enorme groei vooral te danken aan het feit dat er in de vergelijkbare periode vorig jaar nog sprake was van een lockdown waarin veel winkels de deuren tijdelijk gesloten moesten houden. Intussen kampen winkeliers door het toenemende gebrek aan personeel wel weer met nieuwe problemen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
met video
Opnieuw honderden Nederlandse miljoenen naar luchtvaartconcern Air France-KLM
Nederland steekt opnieuw geld in luchtvaartgroep Air France-KLM. De staat wil zo zijn belang van 9,3 procent in de groep op peil houden. De staat betaalt 220 miljoen euro mee aan een kapitaalinjectie van in totaal 2,2 miljard euro. -
PREMIUM
Eindhovense geprinte toren naar evenbeeld van de Sagrada Familia en de raket van Kuifje is de hoogste
EINDHOVEN - Op de Floriade staat een 3d-geprinte toren uit Eindhoven die werd ontworpen naar evenbeeld van (een stukje van) de Sagrada Familia in Barcelona. Er is wel een verschil: de Eindhovense duiventoren kwam wél op tijd af.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Fokker schorst 37 medewerkers in Helmond: onderzoek door Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst
HELMOND - Fokker heeft 37 van de 350 medewerkers van zijn vestiging in Helmond op non-actief gesteld. Ze moeten worden doorgelicht door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. -
PREMIUM
Allerrijksten nog rijker dankzij corona en oorlog in Oekraïne: ‘Arm zijn was nog nooit zo duur’
Deze week komen de rijken der aarde voor het eerst in drie jaar weer bij elkaar op het World Economic Forum in Davos. Ongetwijfeld een feestelijk weerzien, want de rijken zijn de afgelopen jaren duizenden miljarden rijker geworden door corona en de oorlog in Oekraïne.