Volledig scherm
Dirk Wouters van De Dader (links op de foto) trekt de aandacht met zijn 3D-printers op Kempen Tech. © Jean Pierre Reijnen

De Kempen wil slimme industrie

HAPERT - 'Smart Industry', ook de Kempen wil er in mee. Op evenement Kempen Tech in Hapert vrijdag staat het thema centraal.

Directeur Hendrik Jan Molenaar van WDH Hydraulics  in Eersel is nu nog bezoeker van Kempen Tech. Het zou zomaar kunnen zijn dat hij volgend jaar op het evenement tijdens de Dutch Technology Week laat zien wat WDH in huis heeft.

Dat zijn cilinders voor de maritieme sector en de industrie, variërend in lengte van 1 tot 15 meter. Maar daar blijft het niet bij. ,,We gaan proberen het onderhoud van de cilinders voorspelbaar te maken. Door er sensoren in te plaatsen kunnen we meten wanneer onderhoud nodig is."  Een stap verder is nog data-analyse met sensoren waardoor de oorzaken van slijtage kunnen worden achterhaald.

Het is een mooi voorbeeld van wat 'Smart Industry' heet: slimme ict inzetten, voor nieuwe manieren van produceren, andere verdienmodellen of het betreden van nieuwe sectoren.

Slimme maakindustrie
De Kempen wil uitblinken in slimme maakindustrie. De regio werft bijvoorbeeld bedrijven voor een nieuw Europees subsidieproject DigiPro, voor samenwerking tussen Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven die willen innoveren op het gebied van digitalisering en slimme maakindustrie. 

Tijdens Kempen Tech houden bedrijfskundig adviesbureau Hoofdkantoor Brabant, Berlingr automatiseringstechniek en ict-bedrijf Libra informatieve sessies over Smart Industry. Hendrik Jan Molenaar van WDH Hydraulics is er bij om nog nieuwe ideeën op te doen. 

Molenaar vertelt dat WDH samenwerkt met onder meer Fokker Landing Gear, TNO en het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.  Op het gebied van versterkte kunststof.  Het zou er toe kunnen leiden dat het Eerselse bedrijf lichtere en duurzamere cilinders op de markt kan brengen.

Smart Industry
Niet elk industrieel bedrijf in de Kempen is zo ver. ,,Het woord Smart Industry is nog niet geland, en de betekenis is niet overal bekend", merkt bedrijfskundig adviseur Jack Kroon van Hoofdkantoor Brabant in Eersel in de praktijk.

Dirk Wouters van startend bedrijf in 3D-printers De Dader in Bladel ziet zijn printers voor kunststof 'te weinig in productiebedrijven in de Kempen'. Hij heeft er daar 15 staan. 

Vier printers leverde De Dader aan het Pius X-College in Bladel. Zo'n 350 leerlingen van deze en andere scholen in de Kempen konden gisteren tijdens Kempen Tech met de printers kennismaken. Het is de generatie waar Wouters zijn hoop op vestigt: ,,Constructeurs van nu denken in bestaande technieken als draaien, frezen en lassen. We hebben engineers nodig die in de 3D-techniek producten kunnen maken. Dat duurt tien jaar ja, maar die kunnen zeggen 'pap, denk nou eens na en ga het zo doen'."