Volledig scherm
Donald Trump begroet de media, vrijdag bij zijn terugkeer in het Witte Huis van een reis naar Europa. © EPA

Deal VS-Mexico, importheffingen opgeschort

Na drie dagen onderhandelen hebben de Verenigde Staten en Mexico een overeenkomst gesloten over de aanpak van illegale immigratie vanuit Mexico naar de VS. De voor maandag geplande invoering van importheffingen op Mexicaanse producten wordt daarmee opgeschort. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter gemeld. 

De invoering van importheffingen op Mexicaanse producten van 5 procent is ,,voor onbepaalde tijd opgeschort’’, aldus de president. Mexico heeft er volgens Trump mee ingestemd om krachtige maatregelen te nemen om de migratiestroom vanuit het land naar de zuidelijke Amerikaanse grens in te perken. 

Afgesproken is dat Mexico vanaf maandag de Nationale Garde gaat inzetten bij de zuidgrens met Guatemala om de toestroom van migranten te beperken. Daarnaast zullen asielzoekers die de VS inkomen, worden teruggezonden naar Mexico waar ze de aanvraagprocedure moeten afwachten. Details over de overeenkomst worden binnenkort door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijgegeven, aldus de president.

Volgens de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken is het akkoord tussen de twee landen eerlijk en evenwichtig. Marcelo Ebrard zei dat de VS in eerste instantie veel zwaardere eisen hadden gesteld dan wat uiteindelijk in het akkoord staat. ,,We kwamen tot een middelpunt’’, aldus Ebrard.

In het bereikte akkoord staat verder dat de twee landen de onderhandelingen om illegale immigratie aan te pakken voortzetten. Binnen negentig dagen moeten die gesprekken zijn afgerond.

Wapen

Trump gebruikte invoerheffingen tot nu toe vooral als wapen om betere handelsvoorwaarden te bewerkstelligen met landen waaronder China. In het geval van Mexico eiste Trump ook dat het buurland meer doet om de instroom in de VS van migranten tegen te gaan.

Trump kondigde de importheffing van 5 procent op alle goederen uit Mexico op donderdag 30 mei aan. De heffing zou vanaf 10 juni ingaan en vanaf 1 juli verhoogd worden tot 10 procent indien Mexico niet voldoende stappen zou ondernemen om het probleem van de migratie aan te pakken. Daarna zou het tarief gradueel worden opgetrokken naar 15 procent vanaf 1 augustus, 20 procent vanaf 1 september en 25 procent vanaf 1 oktober.