Deurwaarders ontruimen steeds minder huizen
Mede doordat mensen met schulden dat eerder durven te zeggen, ontruimen deurwaarders steeds minder woningen wegens huurachterstand. Het aantal ontruimingen daalde voor het tweede jaar op rij fors, blijkt uit nieuwe cijfers van deurwaardersvereniging KBvG.
Delen per e-mail
Door de grote media aandacht voor schulden, durven mensen daar eerder voor uit te komen
Circa 5300 woningen werden afgelopen jaar door gerechtsdeurwaarders leeggehaald, ruim een derde minder dan in 2016, toen 8100 woningen werden ontruimd. Het jaar eerder daalde het aantal huisuitzettingen wegens te lang niet betaalde huur ook al met 18 procent.
De cijfers staan in het nieuwe jaarverslag van de Koninklijke Beroepsvereniging van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) over 2017 dat vandaag verschijnt. Volgens voorzitter Wilbert van de Donk lukt het door een verbeterde samenwerking tussen woningcorporaties en gerechtsdeurwaarders steeds beter ontruimingen te voorkomen.
,,Als er een ontruiming dreigt, gaan we het gesprek aan met de huurder en proberen we zijn problemen bespreekbaar te maken. Dat kost tijd en inspanning, maar levert veel op", aldus Van de Donk.
Mondiger
Schuldenaren zijn daarnaast mondiger zijn geworden, zien deurwarders. Dit komt mede door de grote media-aandacht voor schulden, zegt Van de Donk. ,,We zien een mentaliteitsverandering. Mensen durven er eerder voor uit te komen dat ze financiële problemen hebben".
Waarschijnlijk zal de goed draaiende economie ook een rol spelen bij het gedaalde aantal ontruimingen.
De KBvG pleit in hetzelfde jaarverslag ook voor extra regels om schuldenaren te beschermen. Vooral het bankbeslag dient snel aan banden te worden gelegd, aldus de beroepsgroep. Nu ontstaan nog te vaak schrijnende situaties wanneer mensen met schulden de toegang tot hun bankrekening wordt ontzegd.
Vergaande consequenties
Schuldenaren kunnen door bankbeslag onder het bestaansminimum terechtkomen
Wanneer iemand zijn rekeningen niet betaalt, mogen de schuldeisers beslag leggen: op zijn inkomen, inboedel en ook op zijn bankrekening.
Bankbeslag wordt uitgevoerd door een deurwaarder. Die heeft daarvoor een vonnis van de rechter nodig, behalve als de overheid de schuldeiser is. Bankbeslag wordt in Nederland op grote schaal ingezet. Per jaar leggen Belastingdienst, gerechtsdeurwaarders en CJIB samen zo'n 450.000 keer bankbeslag.
Beslag op het volledige banksaldo kan vergaande en onnodige consequenties hebben voor de schuldenaar, stelt Van de Donk. Bij een bankbeslag kan de schuldenaar wekenlang niet bij zijn bankrekening. De bank krijgt namelijk vier weken om de deurwaarder informatie over het banksaldo te verschaffen.
Verder lezen na de foto
Problematische schulden
Al die tijd is de rekening geblokkeerd, waardoor zelfs eten kopen een probleem kan zijn. ,,Schuldenaren kunnen bij een bankbeslag onder het bestaansminimum terechtkomen", stelt Van de Donk.
Bovendien leidt een bankbeslag er vaak toe dat iemand alleen nog maar verder wegzakt in de problematische schulden. Want zolang de bankrekening geblokkeerd is, kan de schuldenaar geen enkele rekening meer betalen. En na het bankbeslag staat er vaak geen cent meer op de bankrekening.
,,Mijn huur werd niet afgeschreven, dus ik had meteen een huurachterstand'', vertelt een ervaringsdeskundige. ,,En ook mijn telefoonrekening kon ik niet betalen. Dat moet je weer zien in te lopen. Deurwaarders weten heel goed wanneer ze beslag moeten leggen: aan het eind van de maand, wanneer je inkomen net binnen is en je huur of hypotheek nog niet betaald. Ik vind echt dat ze over lijken gaan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dik verlies Eindhoven Airport, maar dat herstelt mogelijk snel door vliegvakanties: 'Eerder dan bij Schiphol’
EINDHOVEN - Af- en aan vliegende toestellen, volle parkeerplaatsen en drukte in de terminal. Als de coronamaatregelen worden versoepeld kan het op Eindhoven Airport zomaar weer een alledaags beeld zijn. Want geen luchthaven die de boel zo rap ziet aantrekken als Eindhoven. Dat verwacht Airport-baas Roel Hellemons tenminste, die over vorig jaar Ferrari-rode cijfers moest schrijven. -
PREMIUM
Lidl-miljardair laat zich gelden op afvalmarkt in Zuidoost-Brabant: overname Suez in de maak
HELMOND - De naam Suez verdwijnt waarschijnlijk van de wagens die huishoudelijk afval ophalen in de regio en van de gevel van het overslagcentrum van de afvalverwerker in Helmond. Het ziet ernaar uit dat Suez Nederland in handen komt van PreZero, een bedrijf van Lidl-eigenaar Dieter Schwarz die geldt als de rijkste man van Duitsland. -
PREMIUM
Mogen we deze zomer of mogen we niet: het zijn spannende weken voor Vacansoleil uit Eindhoven
EINDHOVEN - Mogen we of mogen we niet? Een vraag waar vakantieminnend Nederland nog altijd geen antwoord op heeft. Vacansoleil uit Eindhoven heeft goede hoop dat we mogen, deze zomer: ,,Maar het is lastig plannen en lastig vooruitkijken.” -
PREMIUM
Kleine ondernemers lopen risico bij alternatieve financiering: Rente tot 400 procent’
Kleine ondernemers zijn steeds meer afhankelijk van alternatieve financiering. En daarmee lopen ze grote risico’s. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de markt voor alternatieve financiering. -
‘Frankrijk wil af van verouderde Europese begrotingsregels’
Frankrijk wil af van de begrotingsregels die gelden binnen de Europese Unie. Nu is het nog zo dat de staatsschuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het nationaal product. Het begrotingstekort mag maximaal 3 procent zijn.
-
Maker populaire game Fortnite bijna 29 miljard dollar waard
Epic Games, de maker van het populaire computerschietspel Fortnite, is bijna 29 miljard dollar waard. Dat meldt het Amerikaanse bedrijf na een investeringsronde waaraan onder meer Sony deelnam, de Japanse producent van spelcomputer PlayStation. Epic heeft in de investeringsronde 1 miljard dollar opgehaald. Sony was goed voor 200 miljoen dollar. -
Britse bedrijven wijken massaal uit naar EU vanwege brexit
Meer dan vierhonderd financiële bedrijven in Groot-Brittannië hebben activiteiten, personeel en ongeveer duizend miljard pond (1,15 biljoen euro) aan activa verplaatst richting de EU, meldt de Britse denktank New Financial op basis van eigen onderzoek. ,,We denken dat het een onderschatting is en we verwachten dat de aantallen in de loop van de tijd zullen toenemen: we zijn pas aan het einde van het begin van de brexit’’, aldus de studie. -
Honderden niet geleverde 737 MAX Boeings worden gecontroleerd op elektronisch mankement
Vliegtuigbouwer Boeing moet honderden niet geleverde toestellen van het type 737 MAX opnieuw nalopen om een elektronisch mankement te verhelpen. Persbureau Bloomberg meldt dit op basis van ingewijden. De kwestie is opmerkelijk want de 737 MAX bleef eerder al maandenlang aan de grond na twee dodelijke rampen in korte tijd.